Çarşamba İlçe Tarım Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik” açıklandı. Bu yönetmelik gereği, hayvan nakillerinin hayvan pazarında onaylanıp pasaport alınması gerektiği açıklandı
Çarşamba İlçe Tarım Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yönetmeliğe göre; “17 Aralık 2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik” gereği;
Sığır Nakillerinde;
1) İlçe içi sevklerde; arka yüzü, çıkış işletmesinin idari olarak bağlı bulunduğu yerin köy muhtarlığı, belediye başkanlığı, il/ilçe müdürlüğü veya hayvan pazarı/borsası yetkililerince mühürlenip onaylanan hayvan pasaportu kullanılacaktır.
2) İl veya ilçeler arası sevklerinde, işletmenin bağlı bulunduğu il/ilçe müdürlüğü tarafından hayvan pasaportları kontrol edilerek veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.
Koyun-keçi Nakillerinde;
1) ilçe içi hareketlerde çıkış işletmesinin idari olarak bağlı bulunduğu yerin köy muhtarlığı, belediye başkanlığı, il/ilçe müdürlüğü veya hayvan pazarı/borsası yetkililerince mühürlenip onaylanmış ekte gönderilen nakil belgesinin nakil esnasında hayvanların beraberinde bulundurulması zorunludur. Söz konusu belgenin çoğaltılarak bütün üyelerinize dağıtılması olası mağduriyetleri önleyecektir.
2) İlçe dışına sevklerde ise işletmenin bağlı bulunduğu il/ilçe müdürlüğü tarafından nakil belgesi kontrol edilerek veteriner sağlık raporuna dönüştürülerek havyaların sevklerine izin verilecektir.
3) Mera ve yaylalara araçla veya yaya olarak hareket edecek sürülerin hareketten önce bulundukları yerdeki il/ilçe müdürlüğüne başvuruda bulunur. Hayvanlarda salgın ve bulaşıcı hastalık bulunmadığı muayene sonucu anlaşılanlara, nakil belgeleri ile ilçe içi ya da ilçeler ve iller arası hareketlerine müsaade edilir.
Kulak küpesiz olarak nakledilirken yakalan hayvanlar, hayvan pazarına küpesiz getiren hayvanlar ile ilgili olarak hayvan ve araç sahibine idari para cezası uygulanarak hayvanların en yakın mezbahada kestirilmesi sağlanacaktır
02 Aralık 2011 tarih ve 28130 sayılı Resmi gazete yayımlanan “Sığır Cinsi Hayvanların tanımlanması, Tescil ve İzlenmesi Yönetmeliğinin” Geçici 1.maddesine göre 02 Haziran 2012 tarihine kadar her yaştaki sığır cinsi hayvanlar 20 günlük yaşa kadar küpeleme süresine bakılmaksızın küpelenmesine; aynı tarih ve sayılı Resmi gazete yayımlanan “Koyun-Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescil ve İzlenmesi Yönetmeliğinin” Geçici 2.Maddesine göre 1/1/2013 tarihine kadar her yaştaki koyun ve keçi türü hayvana kimliklendirme ve kayıt işlemi yapılacaktır.
Sığır yetiştiricileri ;
Sığırlarının doğum, ölüm, kesim, alış ve satışlarını yedi gün içinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gerekli belgeleri ile bildirmeleri gerekmektedir.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.