Hayvancılığa Verilen Destek Artmalı

Hayvancılığa Verilen Destek Artmalı
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, süt ürününe verilen desteğin yeterli olmadığına değinerek çeşitli açıklamalarda bulundu

  Ondokuzmayıs ilçesindeki süt üreticileri bir araya gelerek,  ürettikleri sütü daha iyi şartlarda pazarlama ve devlet desteklerinden yararlanmak amacıyla Çarşamba’da süt üreticileri birliği faaliyete geçerek çok faydalı olacağına değinen Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, “Çarşamba’da süt üreticileri birliği kuruldu. Ancak şu ana kadar faaliyete geçtiğini hiç duymadım. Çarşamba’da süt üreticileri birliğinin sadece adı var. Aktif hale geçirilmiş olsa ve süt toplayıp pazarlaması yapılmalı. Zaman içerisinde inşallah kurulur ve aktif hale getirilir. Aksi takdirde süt üreticilerine hiçbir faydası olmaz” diyerek süt üreticileri birliğinin bu bağlamda süt üreticilerine katkısının büyük olacağına değindi.

    Hayvancılık sektöründe, süt üretimin teşviki ve kayıt altına alınması için kg başına verilen süt primi yeterli düzeyde değil. Türkiye’de hayvan üreticiliğinin yaygınlaşması daha cazip hale gelmesi için süte verilen katkı payının artırılması gerekli. Hayvan üreticileri et, süt ve hayvan fiyatlarından ötürü sıkıntı yaşamaya devam ediyor diyen Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, “Hayvan üreticileri şu anda kötü bir dönemden geçiyorlar. Süt para etmiyor. Ayrıca yem fiyatları da arttı. Üretici her açıdan zarara uğramaya mahkûm kalıyor. Süt, sudan daha ucuz. Süte talep yok. Süt ürüne verilen destek yeterli düzeyde değil. Süt hak ettiği değeri almadığı sürece Türkiye’deki hayvan sayısının arması da mümkün değil. Daha makul bir seviyede süte destek verilmeli ki et ürünleri ve hayvan üreticiliği daha cazip hale gelsin. Yurt dışına bağımlı kalmak istemiyor isek süte verilen desteğin desteklenmesi gerekiyor. Şu anda Türkiye ithal hayvan alıyor yurt dışından. Bu nereye kadar bu şekilde gider belli olmaz. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılamamız lazım” dedi.

   Çiğ sütün değerlendirilmesi amacıyla; Damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri tarafından verim kayıtları tutulan işletmelerden temin edilen asgari 200 baş küçükbaş damızlık hayvan ile projeli yeni işletme kuran yetiştiricilere, damızlık hayvanlarını en az 3 yıl elde tutma koşuluyla hayvan başına 40 TL destek veriliyor.
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilere, 2011 yılında hayvancılık destekleri şu şekilde;

Projeli damızlık koyun-keçi: 40 TL/baş

Besilik erkek sığır: 300 TL/baş

HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber