Her hafta gittikçe artan et fiyatlarının asıl nedeni olan hayvancılık sektöründeki sorunlardan bahseden Çarşamba-Salıpazarı- Ayvacık Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Akbaş, hayvancılık sektörünün önümüzdeki 5 yıl içinde bitebileceğini söyledi. Başkan Akbaş, Çarşamba Ovası’nda Fındık ve kivi üretiminin daha fazla olmasının hayvancılık sektörüne yer bırakmadığını da eklerken, sektördeki yaş sınırının düşürülmesi gerektiğini ve gençleri hayvancılık sektörüne teşvik edilmesi hakkında söylemlerin altını çizdi.
“HER İKİ TARAF KAZANDIĞINDAN MEMNUN DEĞİL”
Hayvancılık sektöründeki sorunlardan dert yanan Başkan Akbaş; “Kasap da memnun değil sattığı etten, köydeki arkadaşlarımız da kazanamıyoruz diyor. Her iki taraf da kazandığından memnun değil. Daha önce de söylemiştik eğer ülkede anaç sığır eksikliği varsa, doğum anı eksikse sektör rayından çıkıyor. Bu sektör 5 yıl zaman ihtiyacı olan bir sektör. Havyacılığın zarar ettiği günlerde eğer insanlar süt hayvanlarını kestiriyorsa onda et bol olur, kesim olduğu için ama ondan bir yıl sonra şoka gireceğiz. Neden? Çünkü üretim yok. Niye, anaçlığımızı kaybettik. Bir de Çarşamba bazlı konuşuyorum gençlerimizin burada çok ilgisizliği var. Gençlerimizde köy hayatıyla ilgili şeyler hiç yok. Köylerimizde hayvancılıkla uğraşan yaş sınırı 55-65 arası olmuştur. Bu insan ne kadar verimli olabilir. Ne kadar hayvana zaman ayırabilir. Başta sosyal yaşam etkiliyor. İnsan köyde ne kadar mutlu olursa olsun ama insanın zihninde yaşamak istediği hayat çok farklı.” Dedi.
“ÇARŞAMBA’DA BEŞ YIL SONRA HAYVAN SEKTÖRÜ KAPANABİLİR”
Hayvancılık sektörünün geri plana itildiğini söyleyen Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Akbaş; “Bir de şu var Çarşamba Ovasının geliri yüksek fındık bazlı, kivi ürünümüz de var. Bunun da çok etkisi var. Fındık arazisi olmayanlar kivi diktiğimiz için de alan daraldı. Buğday ekimi daraldı. Kaba yem sıkıntısı başlayınca bu defa hayvancılık üçüncü dördüncü plana atılıyor. Olmasa da oluyor bu defa. Böyle olunca da hazır süt, hazır yoğurt alıyoruz çünkü gelir başka sektörden tatmin ediyor. Bu da hayvancılığı dördüncü plana itiyor Çarşamba’da. Ülke genelinde düşünürsek kaba yem çok büyük bir sorun şu an bir çuval yem 300-350 bin TL. şu anda şap hastalığı çıktı şehirlerarası nakliye de bitti. Çarşamba’da hayvan getirtemediğinde kesim de yapamıyorsun. Farklı illerden kesik et getiriliyor. Hastalığın ne zaman biteceği de belli değil önümüzde kurban da var. Sıkıntılarımız büyük. Bunları büyüklerimiz nasıl yaparlar bilemiyoruz. Çarşamba Ovasında 5 yıl sonra kapanır bu hayvan sektörü. Kaba yem üretemiyorsam bizim iş biter.” Söylemlerinde bulundu.
“GENÇLERİN HAYVANCILIK KONUSUNDA TEŞVİK EDİLMESİ LAZIM”
Sektördeki yaş sınırının düşürülmesi gerektiğini söyleyen Başkan Ahmet Akbaş; “Hayvancılığın bitmemesi için buna bir aile lazım. Bir aile işletmesi. Çarşamba’da aile bazlı işletmelerimiz var zaten. Bunun için de gençlerin buna meyilli olması lazım. Asgari ücretle çalışmaktansa hayvancılıkta çok daha iyi para var. Ama köy bazlı olduğu için gençler çekimser yaklaşıyor. Hayvancılıkta kendine daha çok zaman ayırabilirsin. Gençlerin hayvancılık konusunda teşvik edilmesi lazım. İlçe Tarım Müdürlüğünü göreve davet ediyorum. Seminerler düzenlenmesi lazım.” Diyerek sözlerini noktaladı.
HABER: İREM BAL-YAĞMUR AYAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.