Hayvansal Gıdalarda Kalp Krizi Tehlikesi!

Hayvansal Gıdalarda Kalp Krizi Tehlikesi!
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, hayvansal gıdaların aşırı derecede tüketilmesinin kalp hastalığı sebebi olduğunu açıkladı.

Bir taraftan yangın çıkarıp, bir taraftan söndürmek için yaygara edildiğini belirten Dr. M. Emin Dinççağ, "Hepimiz biliyoruz ki, bol bol tereyağı yemek, yağlı ızgaralar yanında, tereyağlı pilavlar, kocaman bir dilim ekmek üzerine sürülmüş tereyağ ve bal, kocaman bir dilim ekmek üzerine sürülmüş fındık çikolatası, yemeğin üzerine dökülmüş yanmış tereyağı, ucundan yağ damlayan kıymalı pidenin elbette kilo yapar. Bugün dünyada en önemli sağlık sorunu, artmış obezite ve beraberindeki kalp ve damar hastalıklarıdır. Alzheimer gibi çağın hastalığında bile yüksek kolesterolün tetikleyici olduğu konusunda bilgiler var. Bütün bunların üzerine,'bol bol tereyağı yiyelim, tereyağında yumurta yemek zararsızdır' gibi halkın hoşuna gidebilecek söylemler olsa olsa popüler kültürün oluşturduğu reklam ağırlıklı ve ticari kaygılardır. Burada amaç, hakim algıları yıkmak, yerine popülist ve halkın itibar edeceği ancak zararı hesap edilmeyen haz ilkesi ile çalışan algılar inşa etmektir. Bilimsel platformda bu konuda bir şeyler söylemesi gerekenlerin de sustuğunda, alan tamamen medyatik ve reklam unsuruna kalmaktadır. Kamuoyu bu durumda eğer aklını kullanmaz ise duyduğunu doğru zannetmekte ve yazılanlara itibar etmektedir" dedi.

Halk sağlığı açısından,bol kolesterollü beslenmek artık tartışılmayacak kadar kalp damar hastalığı sebebi olduğunun altını çizen Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "Hatta aşırı hayvansal gıda tüketmek kanser hastalığı sebebidir. Bütün bu gerçekler ışığında hala mevcut bilimsel doğrulara inat, aşırı doymuş yağ tüketimini özendirmek, 'bol bol tereyağı yiyiniz' gibi öğütler halk sağlığına inat ve inkardır. Özellikle koroner kalp hastası, LDL kolesterol değeri yüksek kişilerin, bu önerilere uyması sağlıkları açısından son derece tehlikelidir. Hayatın ezberleri, şablonu olamaz. Elbetteki zaman zaman, tereyağlı yemeklere, lokantada, misafirliklerde rastlayabiliriz. Tereyağda yumurta yemek istediğimiz zamanlar da olabilir. Bunun sağlık açısından doğru olmadığını bilerek az miktarda yemeli. Ancak bu sağlıksız beslenme tarzımı çok az ve nadir yapmalıyız" diye konuştu.

Türkiye'nin sebze ve meyvenin bol olduğu bir dünya cenneti olduğunu kaydeden Dr. Dinççağ, açıklamasını söyle tamamladı:

"Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek ve bol egzersiz yapmak, zeytin yağı tüketmek ve haftada 2 kez balık yemek kalp ve damar hastalıkları için uyulması gereken bir sağlık önerisidir. En az üç ayda bir kan kolesterol ve ürik asid düzeyi ölçülmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçları hekimler tavsiye ettiği gibi kullanmalıyız. Ancak hem ilaç kullanıp hem de kolesterolden bol, zengin yiyecekler yemek mantığa terstir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık