Güneş sisteminde milyonlarcası olduğunu düşünülen, fakat Mars ile Jüpiter arasında kalan küçük gök cisimleri veya 'gezegencik' diye adlandırılan asteroitlerde ilginç keşifler ortaya çıkıyor. Son olarak Brezilyalı bilim insanları, küçük gök cisimlerini incelerken, bir asteroitte iki halka keşfini yaptı. Bu keşif ile sonuçlanan çalışmayı yürüten Brezilya’daki Ulusal Gözlemevi’nde görev yapan Felipe Braga Ribas, halkaları araştırmadıkları halde böyle bir keşifte bulunduklarını belirterek, "Biz, Chariklo gibi küçük gök cisimlerinin, onlara sahip olabileceğini hiç düşünmemiştik. Yani bu keşif bizim için büyük bir sürpriz oldu" açıklamasında bulundu.
Gözlemler halkaların genişliğinin 20 kilometre olduğunu ve halkaların asteroide, Ay'ın Dünya’ya olduğundan bin kat daha yakın olduğunu gösteriyor. Gök bilimciler asteroit ve halka arasında bir uydu olabileceği şüphesini de göz önünde bulunduruyor. Halkalar henüz resmi olarak bir isim almadılar ancak gök bilimciler onlara Brezilya’nın kuzey ve güney uçlarındaki nehirlere atfen Oiapoque ve Chuí diyor.
KEŞFEDİLMESİ EN ZOR OLGULAR
Halkalar keşfedilmesi zor olgular olarak biliniyorlar. 1977 yılına kadar gökbilimciler Güneş sisteminde halkası olan tek cismin Satürn olduğunu düşünüyorlardı. Daha sonraları 250 kilometrekarelik Chariklo dışında şimdiye kadar keşfedilen halkalı cisimler sırasıyla Uranüs, Jüpiter ve Neptün olmuştu. Şimdi ise halkalı cisimler listesine ilk asteroit de eklendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.