Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Kıbrıs sorunu ve doğal kaynaklar konusunda,
“İkinci pozitif unsur ise tamamlayıcılık ilişkisinin görülmüş olması. Yani rekabet değil, hangi konu açılırsa açılsın iki tarafta birbirini tamamlayan aktörler olarak olaya bakıyor. Mesela ulaştırmayı dinledik biraz önce. Ulaştırma politikalarımız birbirini tamamlıyor. Ege’de deniz ulaşımı, kara ulaşımı, hava ulaşımı birbirini tamamlayan unsurlar iki ülke arasında. Mesela Çanakkale Köprüsü inşa ediyoruz biz, Çanakkale geçiş köprüsü. Muhtemelen Midilli’den Kuzey Yunanistan’a en kolay geçiş Çanakkale Köprüsü üzerinden sağlanacak. Kara yolu itibariyle söylüyorum.
Yine İstanbul ile Selanik arasında hızlı tren inşa edildiği günü düşünün. İki önemli tarihi şehir birbirine irtibatlanacak. Hava ulaşımı, deniz ulaşımı, kara ulaşımında birbirine tamamlayan bir döneme giriyoruz. Artık planlama yaparken bu işbirliği konseyinde 2 ülkenin coğrafyası bir bütünmüş gibi planlamak, iki ülkenin de çıkarına olacak bir ulaştırma stratejisi geliştirme ihtiyacı var. Nihayet biz Yunanistan’ın Asya’ya açılan kapısıyız, Yunanistan’da bizim Avrupa’ya açılan kapımız. Yine enerjide tamamlayıcılık ilişkisi var. TANAP projesi TAP projesiyle birleştirildiğinde Türkiye olarak biz çok memnun olmuştuk. 20 sene önce herhalde böyle bir enerji networkü oluşmasının Türkiye ve Yunanistan’ı bu kadar memnun edeceğini kimse düşünemezdi bile. Ve bugün çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz” dedi.
“İNŞALLAH KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLDÜĞÜNDE..."
İki ülke enerji ilişkileri hakkında da konuşan Davutoğlu, “Enerji koridorlarımız birleşiyor. İnşallah Kıbrıs sorunu çözüldüğünde Doğu Akdeniz’de enerji koridorları konusunda da hep beraber omuz omuza çalışacağız. Ya da ticaret, gümrük politikalarında, yatırımda, kültür ve turizmde birlikte planladığımız zaman daha fazla turisti 2 ülke çekecek. Ve özellikle de kültürde ben çok etkilendim ve bunun devam etmesini arzu ediyorum. Parthenon’un anıtının Yunanistan’a tekrar kazandırılması konusunda en güçlü desteği Türkiye verdi, İngiltere’yle olan ihtilafta. Çünkü bütün bu tarihi eserlerin Türkiye ya da Yunanistan’a dönmesi bu kültür havzasının birlikte uyanması için çok önemli. Yunanistan’a bir tek tarihi eser geri döndüğünde bundan en çok büyük memnuniyeti Türkiye duyacaktır, Türkiye’ye döndüğünde de Yunanistan duyacaktır çünkü ortak eserlerimiz.
Yine Yunanistan’daki ortak eserlerin restorasyonu Türkiye’deki Hıristiyan kültürüne ait eserlerin restorasyonu konusundaki işbirliği de ortak kültürümüzü artık tarihimizi bir rekabet değil, birbirini tamamlayan tarihler olarak gördüğümüzün işareti. Bizans, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti, Yunanistan bunlar ortak kültür havzasının ürünleri. Bu konularda olağanüstü pozitif atmosferde tamamlayıcılık ilişkisi içinde çok güzel sunuşlar dinledik ve 2 başbakan olarak da bütün bu sunuşlarda bakanlarımıza birlikte hareket etmeleri talimatı verdik. Bunlar sonraki çalışmalarda bu çok önemli. Tabii 2 komşu ülke arasında görüş ayrılıkları olabilir. Hiçbir dünyada komşu ülke yok ki aralarında görüş ayrılığı olmamış olsun” diye konuştu.
“ANKARA’DA DA ATİNA’DA DA ARTIK ÇOK SAĞDUYULU VE VİZYONER LİDERLER VAR”
İki ülkenin artık çok daha sağduyulu davrandığını belirten Davutoğlu, “Önemli olan görüş ayrılığı olması değil, görüş ayrılığına nasıl yaklaşıldığı. Hangi dil, yöntem, üslup ile bu görüş ayrılıklarının giderilmeye çalışıldığı ya da derinleştirildiği. Türkiye ile Yunanistan’da dün bir vesile ile Sayın Cumhurbaşkanı Papoulias’a ifade ettiğim ifade ettiğim bir hususu vurgulamak istiyorum. İki halk da kaygı duymamalı. Ankara’da da Atina’da da artık çok sağduyulu ve vizyoner liderler var.
Sayın Cumhurbaşkanımızın burada başlatmış olduğu Yüksek Düzey İşbirliği Konseyi’ni bugün devam ettiriyoruz. O zaman başlatılan momentum aynı hızla devam edecek. Artık Ankara’da da Atina’da da Atatürk ve Venezilos’tan iki ortak ruhu harekete geçiren sağduyulu, vizyoner liderler var. Ve bu anlayışla iki halkın menfaatine olan yeni bir dönemi açmaya kararlıyız. Kıbrıs konusunda müzakerelerin bir an önce başlamasını arzu ediyoruz. Çok pozitif görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler devam edecek. Doğu Akdeniz’de ve Ege’de ortak çıkarlarımızı öne çıkaran yaklaşımları benimsiyoruz. Sayın Anastasiadis’e tekrar sağlık diliyorum. En kısa zamanda Kıbırs’ta iki taraf arasında yapıcı bir müzakere ortamının sağlanmasına önem veriyoruz. Burada doğal kaynaklar konusunda ise iki taraf da aslında bu doğal kaynakların bütün Kıbrıs’a ait olduğu konusunda müttefik” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.