Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan İlaç bulmakta zorlandıklarını aynı zamanda İlaç firmalarının Türkiye'den çekilmeye başladığını ve Çarşamba'da nöbetçi eczane sıkıntısının olmadığını sadece belli dönemlerde nöbetçi eczane sıkıntısı olduğunu söyledi.
"Devlet bize Kulak vermeli"
devletin yetkililerinin seslerini duymadığının altını çizen Başkan Onur Ferhat Karacan "2009 yılından beri ilaçların fiyatlandırılması Euro kuru üzerinden yapılır. Buradaki Euro kurundaki artışa bağlı olarak fiyatlar dengelenir. Bu, hem piyasada ilaç sıkıntısı yaşanmaması hem de sektörün dengesinin korunması amacını taşır. Ancak 2016 yılından itibaren Euro kuru arttıkça devlet, ilaç fiyatlarını kendisi belirleyeceğini açıkladı. Şu an ilaçta Euro kuru aralığının ortasında 17 TL olarak belirlendi. Ancak sanayiciler, malzemeleri 35 Euro'dan aldıkları için 17 TL'ye satış yapabiliyorlar. Bu durum, bazı firmaların ilaçlarını getirmeyi bırakmasına hatta geçen hafta bir ilaç firmasının 14 ilacını Türkiye'ye getirmemeye karar vermesine yol açtı. Aynı zamanda, bazı ilaç firmaları da kapanma noktasına geldi. Şu anda devlet, bize "ekmeği 5 TL'ye satın" diyor, ancak ilaç firmaları bu nedenle ya Türkiye'den çekiliyor ya da tamamen kapanıyor. Bu durum devam ederse ilaçsız kalma riskimiz var. Biz yetkililere defalarca seslendik, ancak kimse bizi duymadı veya görmedi. Ben yine de sesleniyorum, bu sorunu Sağlık Bakanlığı acilen çözmeli, söylediklerimize kulak vermeli. Sağlık Bakanı, herkesi çağırıp bu sorunu birlikte çözmelidir. Biz her şeyi yapmaya hazırız." şeklinde konuştu
"Doktor sayısı artmadan Eczane sayısı niye artsın"
Nöbetci doktor sayılarında hiç bir değişiklik olmadığını vurgulayan başkan Karacan "Çarşamba'da nöbetçi eczane konusunda genelde büyük bir problem yok, ancak bazı dönemlerde grip salgını arttığında hasta muayne sayısı artar. Ancak genel olarak bunun bir sorun olduğu söylenemez. Ben bakıyorum, herkes eczanelere odaklanmış durumda, ancak rakamlara baktığımda hastalar genellikle hastaneye gidiyorlar. Nöbetçi doktor sayısı ve poliklinik sayısı çok fazla değişiklik göstermiyor hatta doktor sayısında hiç değişiklik yok. Doktor sayısı artmadan eczane sayısı neden artsın o zaman? Çarşamba'da şöyle bir durum var.Şehri ikiye bölen bir nehir var, bu da vatandaşlar arasında bir sorun yaratıyor. Ayrıca, başka bir örnek vereyim; Bafra, mesela Çarşamba'nın nüfusundan daha fazla bir ilçe, ancak orada da tek nöbetçi eczane var çünkü nehir şehrin dışında. Nöbetçi eczaneler, 1929 yılından beri gönüllü olarak sabaha kadar bekliyorlar ve 5 kuruş para almadan hizmet veriyorlar. Yaklaşık 100 yıllık bir sistem kurulmuş diyebilirim." İfadelerini kullandı.
Kaynak:İsmail Temiz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.