Haberin videosu için tıklayınız...
Çarşamba Mustafa Güneşdoğdu yerleşkesi İletişim Fakültesinde gerçekleştirilen panele 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Hüseyin Akan, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emin Kurt, Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Temiz, Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut, Cihan Haber Ajansı Bölge Müdürü Mükremin Albayrak, Doğan Haber Ajansı Bölge Müdürü Murat Sandıkçı ve Anadolu Ajansı Bölge Müdür Vekili Orhan Topal katıldılar.
Program da konuşan OMÜ Rektörü Hüseyin Akan, basının toplumları yönlendirme de etkili bir güç olduğunu ve bu gücün doğru kullanılması gerektiğini ifade edip, bu etkinliğin her yıl tekrar edileceğini dile getirdi. Samsun' da medya alanında ajans görevi üstlenen ajans temsilcileri kendilerine ayrılan konular da öğrencilere Medya ve medya ilişkileri, haber etiği, medyanın bu günü, medya da doğru ve hızlı haber gibi habercilik alanında bilinmesi gereken bilgileri öğrencilere aktardılar.
Paneli modoretörü olarak katılan Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut yaptığı konuşmasında, "Milli Mücadele Basını’’, ‘’Çalışan Gazeteciler ve Hakları’’, ‘’Ajans haberciliği ve muhabirlik’’, ‘’Meslek Etiği ve Gazetecilik’’ gibi çeşitli konularda bilgiler aktardı. Akbulut ilk yerel basının Büyük Önder Mustafa Kemal döneminde kurulduğunu ifade ederek şunları dile getirdi. Akbulut, "Milletin istekleri çok önemlidir. Milletin istediği nedir?. Hakimiye-i Milliye den daha geniş bir kavram. Milli irade, milli hakimiyet ve milli kavramlar önemlidir. Aradan 95 yıl geçti biz bu kavramları hala kullanıyoruz. Mustafa Kemal'in çıkartmaya çalıştığı bu iki gazetede Millet egemenliği, millet iradesidir. Milletin seçtiklerinin yönetmesidir. Ama bunlardan daha önemlisi Milli İrade" ifadelerini kullanarak medyanın milli egemenlik ve milli iradeye göre hareket etmesi gerekliliğini işaret etti.
19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Temiz ise konuşmasında, Medya da haber kaynaklarının doğru ve hızlı olması gerekliliğine işaret ederek, bu noktada yazılı basın da ki haberlerde daha doğru haberlere ulaşabiliyoruz. Ama teknoloji ile gelişen internet medyacılığı anlık haber ve en hızlı haberi ben vereceğim telaşı ile doğruluğu, netliği belli olmayan haberi internet yolu ile anında yayılmasına neden oluyor. Bu asıl sorun ve sıkıntılarımızdır. Gazeteci araştırma ve soruşturma yapması haberin netliğini tamamen ispatlayarak en küçük hataya yer vermeden yayınlanması ve halka okuyucuya ulaştırılması gerekir dedi.
Doğan Haber Ajansı Müdürü Murat Sandıkçı ve Anadolu Haber Ajansı Müdür Vekili Orhan Topla ise yaptıkları açıklamalarında Gazeteciliğin, muhabirliğin sevgi ile olması gerekliliğine işaret ederek zor meslek ancak heyecanlı ve bir o kadar da güzel bir meslek gazetecilik. Bu nedenle geleceğin gazetecileri olarak sizlerin de bu heyecanı ve hazzı yaşaması gerekmektedir. Doğru ve okuyucuya en kısa sürede haberlerinizi ulaştırırsanız ve akabinde karşılığı olarak güzel tepkiler alırsanız görevinizi layığı ile yapmışsınız demektir ifadelerini kullandılar.
Cihan Haber Ajansı Bölge müdürü Mükremin Albayrak ise konuşmasında, gazeteciliğin gazeteci yaptığı iş sonrasında ki işi haberdir doğru, kaynağı sağlam ve güzel haber yaptığı vakit akşam evine gidip yastığa başını koyduğunda içi huzur dolu ve rahatsa yani vicdanı rahat kamuoyunu da güzel bilgilendirdim diye biliyorsa sorun yok demektir. Habercilik vicdanı ile mesleğini kullanan ve doğru kaynağı sağlam habercilik yapmaktır. Vicdanı rahat olmayan hiç bir iş doğru değil demektir diyerek
Konuşmalar sonrasında öğrenci ve Çarşamba' da yayımlanan yerel gazete temsilcilerinin sorduğu sorular sonrasında panel sona erdi. Panelin sona ermesi ile birlikte Rektör Akan tarafından konuşmacılara çiçek takdim edildi. Panel konuşmaları akabinde katılan misafirlere Göl Restaurantta verilen yemekle panel sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.