İlgi isteyen meslek: ARICILIK

İlgi isteyen meslek: ARICILIK
Çarşamba İlçesi’nde hobi olarak arıcılık mesleği ile uğraşan Murat Kaya, arıcılık mesleğinin meşakkatli bir iş olduğunu ancak bu işin Çarşamba İlçesinde yayılmasının gerektiğini söyledi.

Çarşamba Değirmenbaşı caddesinde eşi Zeliha Kaya'nın işlettiği Arı malzeme satıcılığı üzerine iş yerin de mesleğinin dışına hobi olarak eşine yardımcı olan Murat Kaya, arıcılık mesleği çok emek ve zaman isteyen zor meslek ama güzel bir uğraş olduğunu ve bu uğraşın yaygınlaştırılmasının gerektiğini belirtti.


Eşi Zeliha Kaya'nın işlettiği arıcılık malzeme satıcılığı yapılan iş yerinde asıl mesleğinden arta kalan boş zamanları ile istirahat dönemlerinde yardımcı olduğunu belirterek, arıcılık mesleğini severek yaptığını dile getirirken iş yeri önünde arıların bal yapabilmesi için hem vakit hem de işlerini kolaylaştırmaları adına polenli çıta hazırlayan  Murat Kaya, "Burada arılarımız için mumlu petekler hazırlıyor bal için  çerçeveler yapıyorum. Bu hazır çerçevelerin içini arılar çalışarak çift taraflı dışarıdan buldukları çeşitli çiçeklerden topladıkları nektarlarla kabartıyor. Ve bu mumdaki yuvalara bal basmaya başlıyor. Hasat döneminde biz balı bu mumdan ayırıyoruz. Mumları yeniden dönüşüme gönderiyoruz. Tekrar bu şekilde bir sonraki sezona hazırlanıyor." dedi.

Bölgemizin esas balı kestane balıdır. Kestane dönemine hazırladığımız peteklerimizi Haziran ayının ilk haftasında kestane ormanlarının bulunduğu bölgelerine çıkartıyoruz ifadeleri ile devam eden Kaya, "Bu mum tamamen arının kendi organik mumudur. Arılara bal yapımında yardımcı olmak amacıyla bu mumları hazırlıyoruz. Bu da esasında Milli bir servettir.  Buraya gelenlere karşı bir müşteri gibi değil, bir arkadaşımız gibi davranıyoruz. Onlara her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Eğer bilgi eksiklikleri varsa, bu eksiklikleri tamamlamak adına bilmedikleri konularda onlara yardımcı oluyoruz. Bölgemizde arıcılığı profesyonel anlamda yapan pek kimse yok. Bu anlamda onlara yardımcı olmak adına, bu işi arıcılık sektörünü Çarşambamızda geliştirmek adına onlara yardımcı oluyoruz.” dedi

Televizyon ekranlarında ki bal reklamlarının vatandaşı kandırmaktan ibaret olduğunu söyleyen Kaya, “Televizyon ekranlarında satılmak istenen ballarla bizim sattığımız ballar arasında kesinlikle bir fark var. Biz kesinlikle ballarımızda herhangi bir katkı maddesi, şeker, glikoz kullanmıyoruz. Organik ve doğal balı müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Geçmiş dönemlerde arıcıların malzeme ve ekipman bulma noktasında zorluk çektiğini ifade eden Kaya, “Arıcılarımız malzeme bulmakta zorlanıyordu. 10 yıl önce arıcılık mesleğine 1 kovanla başladım. Başladığım dönemlerde malzeme bulmakta çok zorlandığım anlar biliyorum. Ayrıca soruma cevap alacak bir kişi bulamadım dönemleri de biliyorum. Şu anda insanlarımız gerçekten çok şanslı. Etrafımızda bu işi yapabilecek iyi arıcıların olduğunu biliyoruz. Arıcılık mesleğini Çarşamba’da yaymaya çalışıyoruz. Gerçekten güzel ve bereketli bir meslek. Hobi olarak başlayıp, bu işi meslek haline getiren çok arkadaşımızı gördük. Bu işin Çarşambamızda sürmesini istiyoruz. Şuanda 70-80 civarında peteğimiz var. Bu sayı daha fazla da olabilir ancak bakabileceğim sayıda petek almak istiyorum. Arıcılık mesleğinde eşim ve çocuklarım bana çok yardımcı oluyorlar. Onların desteği olmasa bunu zaten bu işi yapamam.”

Arıcılık mesleği ile ilgili sunulan destekleri ve arıcılık mesleğinin zorluklarından kısaca bahseden Kaya, “Arıcılar için Genç Çiftçi Hibe Destekleri var. Samsun Arıcılar Birliği bu konuda önderlik yapıyor. Hiç bu işi bilmeyen, başka işi bırakıp ta bu işe başlayanlara arıcılığı tavsiye etmem. Çünkü arıcılık meşakkatli bir iş. Arıcılık yapmak isteyenlerin asıl işinin yanında hobi olarak yapmak istenirse olabilir. Malzemeler pahalı. Arıcılığı dört dörtlük yapmalı ve sevmesi gerekiyor. İşe ilk başladığı zaman parayı hedeflememesi gerekiyor.” diyerek konuşmasını tamamladı


Arıcılık konusunda herhangi bir eğitim almadan, birebir gözlemleyerek bilgi sahibi olduğunu belirten Bekir Uzun ise, “Organik bal ile toplama bal arasında ki farklar ilgili yerlerde tahlile götürülerek tespit ettirilebilir. Vatandaşların güvendikleri ve bildikleri yerlerden bal almaları gereklidir.” dedi.

Çarşamba bölgesinde ortalama kestane balının kilosu 75 -150 TL arasında değişiyor.

HABER-FOTO: Nurhan GÜZEL- Nuri ŞEKER
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir