İlginç detayları ve tarihi dokusuyla ön plana çıkan Tarihi Yalı Camii, Samsun’un en erken dönem camisi ünvanını koruyor. Kare planlı ve kesme taş ile tuğladan inşa edilen cami, dönemsel restorasyonlar ve eklemelerle günümüze kadar korunarak gelmiş ve Son olarak 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. Tek kubbesi ve dikkat çekici mimarisi ile Yalı Cami, halen ibadet için gelen cemaate kapılarını açıyor.
YALI CAMİ TARİHÇESİ
Samsun il merkezinde Buğday Pazarında, Saathane Meydanı’nda bulunan bu camiyi Sadık Bin Abdullah 1894 yılında yaptırmıştır. Cami aynı zamanda Hoca Hayrettin Camisi ismi ile de tanınmıştır.
Cami kesme taş ve tuğladan örülmüştür. Kare planlı caminin üzerini sekizgen kasnaklı tuğladan bir kubbe örtmektedir. İbadet mekânı duvarlarından kubbeye geçiş, köşe tromplarının yardımıyla yapılmıştır. Kuzey yönüne geç dönemlerde son cemaat yeri eklenmiştir.
İbadet mekânı altlı üstlü iki sıra halında altta dikdörtgen, üstte de yuvarlak kemerli alçı pencereler ile aydınlatılmıştır. Mihrap ve minber özellik göstermemektedir. Mihrap alçıdan minber ise ağaçtan yapılmıştır. Ceminin ana duvarına bitişik olan minaresi kalın ve uzun bir kaide üzerine yuvarlak gövdeli tek şerefelidir.
Kaynak:Ünal Daldal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.