İnternet üzerinden satılan zayıflama çaylarına dikkat

İnternet üzerinden satılan zayıflama çaylarına dikkat
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, içeriği belli olmayan zayıflama çayları ve benzeri ürünler, halk sağlığı açısından büyük riskler taşıyor.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığından yapılan açıklamada internet üzerinden farklı diyet ürünlerinin sağlıklı olmadığını, içeriği belli olmayan zayıflama çayları ve benzeri ürünler, halk sağlığı açısından büyük riskler taşıdığını açıkladı.
Yapılan açıklamada, “İnternette ya da farklı diyet ürün seçenekleri sunan mağazaların reyonlarında gezen bir kişi, ağırlık kaybını sağlayacağını iddia eden düzinelerce zayıflama ürünü bulacaktır. Ağırlık kaybını kolaylaştıran ürünler olarak pazarlanan 50’den fazla tek başına kullanılan zayıflama ürünü ve 125’den fazla kombinasyon ürün bulunmaktadır. Bu ürünler “yağ yakıcılar”, “diyet çayı”, “metabolizma hızlandırıcı” ve “yağlanmayı engelleyici” gibi ifadeler içeren ambalajlara sahip olabilirler. Kişiler bu destekleri kullanmak isterler, çünkü bu ürünlere kolaylıkla ulaşılabilir, reçetesiz satılır, diyet ya da egzersiz yapmaktan daha kolay çözümler sunar, tüketicileri güvenilir ve etkili oldukları yanılgısına düşürür.

Piyasada bulunan ve özellikle internet üzerinden satışı yapılan zayıflama ürünlerinde “gizli içerik” olarak ifade edilen ve etiketinde yer almayan tehlikeli kimyasal bileşiklere rastlanabiliyor. Diğer yandan birçoğunda önerilen maksimum dozdan daha yüksek miktarda etken madde yer alabiliyor.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 2009 yılında 70’den fazla zayıflama ürününü, zararlı olarak yayımlamıştır. Bu listede en çok dikkat çeken madde “sibutramin” dir. Sibutramin’in aşırı dozu kalp kaslarında, kardiyolojik toksik etki yaratarak kalp durmasına yol açabiliyor. Yapılan çalışmalardan gelen olumsuz sonuçlar nedeniyle, bu maddenin kullanımı FDA tarafından uygun bulunmamıştır.
Piyasada bulunan birçok zayıflama ürününün, standart bir formülasyonu yoktur.
Firmadan firmaya, hatta aynı firmanın farklı üretim serilerinde farklı bileşenlere ve bileşenlerin farklı miktarlarına rastlamak mümkündür.Piyasada “Doğal” ya da “Bitkisel” olarak pazarlanan ürünlerin çoğu, gerçekte zararlı bileşenler içermektedir. Zayıflama ürünlerinin birçoğunda anti-nöbet ilaçları, diüretikler ve kanserojen bir kimyasal olan “fenolftalein” bile bulunmaktadır.

Özellikle internet üzerinde satılan ve denetimi olmayan ve diyet çayları olarak adlandırılan birçok zayıflamam ürününün, sindirim kanalından yemeklerin geçişini hızlandırarak ve bu şekilde kalorilerin emilmesini engelleyerek ağırlık kaybını sağladıkları iddia edilmektedir. Bunlar “bitkisel” ürünler olarak satılmaktadır, doğal ve bu nedenle güvenilir oldukları öne sürülmektedir.
Bu çaylar genellikle sinameki, aloevera, karahindiba, ravent kökü, cascara, hintyağı ve akdiken gibi bitkisel kökenli laksatifler içerir. Bunlar genellikle güçlü laksatiflerdir ve diyare, bulantı, kusma, karın krampları, bayılma, dehidrasyon ve ölüme neden olabilirler.
Sonuç olarak dünya üzerinde zayıflama amacıyla kullanılabilecek mucize bir besin ya da ürün mevcut değildir. İlaçla, zehiri birbirinden ayıran dozdur. Obezitenin tek tedavisi; sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ve hareketli olmayı içeren yaşam tarzı değişikliğidir.
Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış ve zayıflama amacıyla önerilen hiçbir bitkisel çay bulunmamaktadır“ denildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık