Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Bilgisayar Mühendisleri Odasının Samsun Temsilciliği Koordinatörü Bilgisayar Mühendisi, Adli Bilişim, Siber Suçlar ve Güvenliği Uzmanı Akın Ömür, gazetemize yaptığı değerlendirmede, gelişen yapay zekâ (YZ) teknolojilerinin siber güvenlik açısından insanlık için oluşturduğu tehdit boyutuna ilişkin konuştu. Buna göre Ömür, yapay zekâ tehditlerine karşılık olarak “anti-Yapay Zeka” sistemlerinin de geliştirileceğini ifade ederek yapay zekâların kontrolünün hâlâ insanda olduğunu “Yapay zekânın fişini çekmek yine insanların elindedir” sözleriyle vurguladı.
Ayrıca Ömür, gelecekte yapay zekânın sağlık başta olmak üzere birçok alanda insanları şaşırtacağını belirtti.
“YAPAY ZEKÂYLA SÜREÇ DAHA HIZLI VE PROFESYONEL İLERLEYECEK”
Yapay zekâdaki teknolojik gelişmelerle beraber, tehdit oluşturan yönlerin de ortaya çıktığını söyleyen Bilgisayar Mühendisleri Odası Samsun Temsilcisi Akın Ömür, “Yapay zekâdaki teknolojik gelişmelerle beraber, tehdit oluşturan yönler de ortaya çıkmaya başladı. Örneğin, bilgisayarları kullanmaya başladığımızda, ‘virüs’ dediğimiz zararlı yazılımlar da ortaya çıktı. Buna karşılık, biz de anti-yazılımlar geliştirerek bu tehditleri engellemeye çalıştık. YZ ile birlikte bu süreç daha hızlı ve profesyonel ilerleyecek aynı şekilde, korunma yöntemleri de gelişecektir.” diye konuşarak sözlerine devam etti.
“EĞER DURACAK ŞEKİLDE TASARLANMAZSA, KONTROLDEN ÇIKABİLİR”
Yapay zekânın gelişmesiyle insanın devreden çıkacağı dedikodularını değerlendiren Akın Ömür, “İnsan her zaman var olacaktır çünkü YZ’yi kurgulayan da ona veri sağlayan da insandır. YZ’nin oluşması için bir veri paketine ihtiyaç vardır ve bu veriler makineye yüklenir. Ne yüklerseniz, sistem onu işler ister olumlu ister olumsuz. Komutlarla veri toplamaya devam etmesi sağlanabilir ve bu, kötü yazılımlar üretmesine de yol açabilir. YZ’nin ‘şartelini indirdik mi durur mu?’ sorusu burada önemlidir. Eğer duracak şekilde tasarlanmazsa, kontrolden çıkabilir. Bu yüzden kontrol yine tamamen insanın elindedir. Olumlu şekilde kullanılırsa sorun yoktur ancak kötüye kullanım riski varsa, bunun önüne geçmek yine insanlığa düşer.” ifadelerini aktardı.
Siber güvenlikteki açıkların bulunmasına ilişkin Ömür, “Bilgisayar bilimlerinde, bir yazılım üretildiğinde ve mekanik bir sisteme yüklendiğinde, onu paketleyip kilitleyerek güvence altına alırız. Ancak bir şey kilitlenmişse, bunu açacak bir maymuncuk da her zaman olacaktır.” dedi.
Son olarak yapay zekânın özellikle tıp alanında çığır açacağını düşünen Ömür, özellikle hastalık teşhisi konusunda insanlık yararına kullanılacak olmasının heyecan verici olduğunu dile getirdi.
ŞÜKRÜ KARAKAŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.