İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; TBMM’de Nükleer Düzenleme Kanun Teklifine ilişkin yaptığı konuşmada nükleer tesis gibi önemli bir yatırımın mutlaka milli bir sermaye ile yapılması gerektiğini belirtti.
Akkuyu’yu biz yapmış olsaydık ortalama fiyat 4,32 dolar/sent olacaktı
Milletimizin menfaatine olacak her türlü yatırımın teşvik edilmesi gerektiğini belirten Bedri Yaşar; Akkuyu Nükleer santraline ilişkin, “2010 yılında Ruslarla bir anlaşma imzaladınız. Orada da İktidar "Enerji sektöründe genelde on yıl garanti veriyoruz, nükleerde de on yıl garanti verdik dolayısıyla mülkiyet hakkı zaten üretim yapan firmaların üzerindedir" dedi ama nükleer enerjiyle ilgili böyle bir yorumda bulunmak doğru değil. Akkuyu Nükleer Santralinde 4 tane ünite yapılacak, her bir ünite 1.200 megavat civarında olacak, ilk 2 ünitenin yüzde 70'ini satın alma garantimiz var, diğer 2 ünitenin de yüzde 30'unu satın alma garantimiz var. Hâlbuki bu yatırımı biz yapmış olsa idik, bugün bunun ortalama fiyatı 4,32 dolar/sent, bizim aldığımız fiyat 12,35 dolar/sent. Bu tür kritik yatırımların, stratejik yatırımların çevreye etkisi de düşünülerek muhakkak millî sermayeyle yapılması lazım. “dedi.
Yatırımcıların Eli Devletin Cebinden Bir Türlü Çıkmıyor
İktidarın yaptıkları yatırımlara ilişkin “Cebimizden beş kuruş para çıkmıyor” söylemini eleştiren Bedri Yaşar; gerçekte verilen dövizli garantiler nedeniyle aslında yatırımcıların elinin devletin cebinden çıkmadığını söyledi.
Türkiye’nin ciddi rüzgâr ve güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Bedri Yaşar; buna getirilen lisans şartı nedeniyle de bu potansiyelin bir türlü kullanılamadığını belirtti.
İthalata dayalı enerji politikamız nedeniyle enerjiye yılda yaklaşık 40 milyar dolar para ödediğimizi ifade eden İYİ Parti’li Yaşar; konuya ilişkin,” Bugün üretimimizin yaklaşık yüzde 28'i doğal gaza dayalı enerji üretimidir. Doğalgaz ise en pahalı olanıdır. Ne yapıyorsunuz? Dönüp bu sefer bu rakamları sübvanse etmeye çalışıyorsunuz.” Değerlendirmede bulundu.
Samsun’da Biyokütle Enerji tesisini En verimli Ovanın Ortasına Kuruyorlar
Enerji alanında yatırımlar yapılırken çevresel etkilerin de mutlaka göz önünde tutulması gerektiğini söyleyen Bedri Yaşar; Buna Samsun ilini örnek göstererek şu açıklamada bulundu:
“Enerji alanında yatırım yaparken doğal hayata çok dikkat etmek gerekir. Bunun en bariz örneklerinden biri de maalesef, Samsun'da yapılıyor. Biyokütle enerjisi ve çok ciddi de bir kapasiteye sahip. Ama nereye yapılıyor? Bugün Türkiye'nin en büyük 10 ovasından biri olan Çarşamba Ovası'nın tam ortasına yapılıyor. Hâlbuki bu yatırım en verimli olan tarım arazilerine değil, kullanılmayan arazilere yapılmalıdır. Üstelik daha verimsiz bir alanda sadece taşıma maliyetiyle yapmanız mümkün”
Yerli üretimi, yerli makine sanayisini desteklemeden enerjide istediğimiz mesafeleri alamayız.
Rüzgâr, güneş, hidrolilk santrallerin yapımında pek çok teknolojik eksikliğimiz olduğunu da vurgulayan Bedri Yaşar; bu eksikliğin de bizi dışarıya mahkûm ettiğini vurguladı.
Bedri Yaşar; Yerli üretimi, yerli makine sanayisini desteklemeden enerjide istediğimiz mesafeleri alamayacağımızı söyledi.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.