Jandarmadan nefes kesen tatbikat

Jandarmadan nefes kesen tatbikat
Bursa Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı Ekipleri'nin, Türkiye'nin beşinci büyük gölü İznik Gölü'nde gerçekleştirdiği kurtarma tatbikatı aksiyon filmlerini aratmadı

Ekipler, gölün ortasında mahsur kalan balıkçıları kısa sürede kurtarırken, nefes kesen operasyon havadan da görüntülendi. Bursa İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde, boğulma vakaları, usulsüz avlanma ve tarihi eserleri korumak amacıyla İznik'te kurulan Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı Ekipleri'nin gerçekleştirdiği kurtarma tatbikatı gerçeği aratmadı. Türkiye genelinde 1998 tarihinde kurulan ve toplamda 10 şehirde bulunan Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı Ekipleri, acil durum çağrılarına hızır gibi yetişirken, usulsüz ve yasak avlanmanın önüne geçerek ekolojik dengeye büyük katkı sağlıyor. 6 kişilik astsubay ve uzman çavuştan oluşan ekipler 450 beygirlik botlarıyla bir çok kişinin hayatını kurtarıyor.

GÖLDE MAHSUR KALAN BALIKÇILARIN İMDADINA BOT KOMUTANLIĞI YETİŞTİ
İznik Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı, nefes kesen bir kurtarma tatbikatına imza attı. Senaryoya göre, İznik Gölü açıklarında motoru arıza yapan tekneleri sebebiyle mahsur kalan balıkçılar Erol Fidan ve Musa Bayram, 156 Jandarmaya ihbar hattını arayarak yardım talep etti. İhbarı alan İznik Bot Komutanlığı ekipleri, vakit kaybetmeden balıkçıları kurtarmak için harekete geçti. Radar takip sistemi yardımıyla tekneye ulaşan ekipler, balıkçılara can yeleği verdi. Alabora olma korkusuyla fenalaşan 60 yaşındaki balıkçı Erol Fidan jandarma botuna alınarak iskeleye getirildi. İskelede hazır bekletilen sağlık ekipleri, Fidan'a ilk müdahaleyi yaparak en yakın hastaneye sevk etmesiyle tatbikat son buldu.

SON 5 YILDA 500 YASA DIŞI AVLANMA ÖNLENİRKEN 180 ACİL ÇAĞRIYA İNTİKAL EDİLDİ
Kuruldukları günden bu yana İznik Göl'ünde asayişi sağlayan bot komutanlığı, 2010 yılından 2015 yılına kadar toplamda bin 200 devriye faaliyeti gerçekleştirdi. Ekipler 500'den fazla yasa dışı avlanmayı önlerken 180 acil çağrıya ve boğulma vakasına da giderek birçok vatandaşın hayatını kurtardı.
Öte yandan Bot Komutanlığı, Dünya'da son yüzyılın 10.büyük keşfi arasında bulunan Bazilika çevresinde definecileri barındırmazken burada yapılan arkeolojik çalışmalarda üst düzey güvenlik önlemi alıyor.

EKİPLER 1 AY BOYUNCA İLK YARDIM, SU ALTI VE BOT KULLANMA EĞİTİMİ GÖRDÜ
Hayatı tehlikeye düşen insanların can güvenliğini sağlayan ve derin sularda yaşanan suçlarla mücadele eden ekipler, göreve başlamadan önce sıkı bir eğitimden geçiyor. Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda ilk yardım ve can kurtarma eğitimi gören ekipler ardından İstanbul Su Altı Eğitim Komutanlığı'nda motorlu lastik bot kullanma kursunu bitirdikten sonra Asayiş Bot Komutanlığı'nda görevlendiriliyor. Ayrıca ekipler iyi derece yüzmeyi bilen ve istekli personel arasından seçiliyor. Saatte 55 mil hız yapabilen özel botlarda, gece görüşü, radar, derinlik ölçer, mesafe dürbünü, projektör, ilk yardım malzemesi, çok sayıda can yeleği, işaret tabancası ve lastik bot da bulunuyor.

"JANDARMA BİR ÇOK ARKADAŞIMIZI ÖLÜMDEN KURTARDI"
İznik Bot Komutanlığı Ekiplerinden çok memnun olduklarını dile getiren Orhangazi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Baktaş, "Jandarma ekiplerimize çok teşekkür ediyoruz. Kurtarma ekipleri sayesinde bir çok arkadaşımız ölümden döndü. Onların burada olması bizim için çok büyük bir şans. Biz ekmeğimizi bu gölden kazanıyoruz. Asayiş Bot Komutanlığımız'ın en önemli görevlerinden birisi de tarihi eserlerimizi de korumalarıdır. Bunun dışındaki göldeki kaçak avlanmaya da gerekli önlemleri alıyor" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel