Kadına Şiddet Güçlü Toplum Yolunda Engel

Kadına Şiddet Güçlü Toplum Yolunda Engel
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, ''Kadına yönelik şiddeti, güçlü toplum olma yolunda büyük bir engel olarak görüyorum''

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Zeytinburnu Belediyesi, Kültür Toplum ve Aile Derneği (Kült) ile Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi'nin (AKDEM) Çırağan Palace Kempinski'de ortaklaşa düzenlediği ''8 Mart 8 Kadın'' etkinliğinde, geçmişte şiddet görerek öldürülen 8 kadının yaşadığı olaylar konu alındı.
 
Kadına uygulanan şiddete dikkati çekmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, eşleri, akrabaları ve yakınları tarafından çeşitli sebeplerle öldürülen 8 kadının hayat hikayesi, 8 ünlü kadın tarafından canlandırıldı.
 
Programda, sanatçıların, canlandırdıkları karakterlere yazdıkları mektuplar slayt gösterisi eşliğinde okundu ve kadınların ''ölüme yürüyüş hikayeleri'' anlatıldı.
 
Fatih Portakal ve İnci Ertuğrul'un sunuculuğunu yaptığı etkinlikte konuşan Bakan Şahin, kadına yönelik şiddeti insafsızlık ve vicdansızlık olarak gördüklerini söyledi.
 
Şahin, ''Kadına yönelik şiddeti, güçlü toplum olma yolunda büyük bir engel olarak görüyorum. İşte bu temel felsefeyle, şiddetin olmaması için neler yapılabilir, olduktan sonra ise geriye kalanların mağduriyetini gidermek için neler yapılabilir diye büyük gayret gösteriyoruz. Önce hukuk devletinde çıkarılması gereken bütün yasaları çıkardık. Kadın cinayetleri işleyip, çeşitli sebeplerle hafif ceza alan suçluların artık hak ettikleri cezaları almalarını sağladık. Şimdi kurumsal kapasitemizi geliştirip, kadın sığınma evlerinin sayısını son bir yılda 48'den 113'e, yatak kapasitesini bin 100'den 2 bin 500'e çıkardık'' diye konuştu.
 
''Her fert kendini bu göreve adamalıdır''
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008'de çıkardığı genelgeye kadar kadına yönelik şiddetin toplumsal ve kurumsal bir sorun olarak kabul edilmediğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:
 
''Biz bu sorunları aştık ve Bakanlık olarak yaşanan tüm bu kadın sorunlarıyla ilgili davalarda tarafız. Hukukçularımızla bire bir bu mahkemelere müdahil oluyoruz. Kanunun bize verdiği bütün yetkileri kullanıyoruz. 2011'de 177 olan kadın ölüm sayısı 2012'de 155'e düşmüştür. Hedefimiz bunu sıfırlamaktır. Bu sadece Bakanlığımızın ya da Hükümetimizin sorumluluğunda olmamalıdır. Toplum olarak her fert kendini bu göreve adamalıdır. Şiddetin panzehiri sevgidir, saygıdır, sabırdır, sorumluluktur, empatidir, hoşgörüdür ve sevginin yerini şiddet almasın diyorum.''
 
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da bu projede emeği geçen tüm arkadaşlarına, emek veren sanatçı dostlarına ve ilgisini, mesaisini eksik etmeyen Bakan Fatma Şahin'e teşekkür ederek, ''Bu etkinlikle bir ülke sorunumuza olumlu katkı sağladıysak ne mutlu bizlere'' dedi.
 
Etkinlik bünyesinde Bergüzar Korel, 2012'de Ağrı'da 24 yaşında öldürülen Melek Karaaslan'ı, Burcu Esmersoy, 2011'de Manisa'da öldürülen 2 çocuk annesi 35 yaşındaki Şefika Etik'i, Dolunay Soysert, 2011'de Konya'da öldürülen 2 çocuk annesi 33 yaşındaki Meral Tahta'yı, Ezgi Mola, 2011'de İzmir'de öldürülen 3 çocuk annesi 40 yaşındaki Selma Civek'i, Hülya Avşar, 2010'da Ankara'da öldürülen 3 çocuk annesi 44 yaşındaki Ayşe Paşalı'yı, Meltem Cumbul, 2011'de Şanlıurfa'da töre cinayetine kurban giden bir çocuk annesi 22 yaşındaki Ceylan Soysal'ı, Nur Fettahoğlu, 2013'te İstanbul'da öldürülen bir çocuk annesi 24 yaşındaki Gülşah Sarcan'ı ve Songül Öden, 2013'te Kocaeli'de öldürülen bir çocuk annesi 24 yaşındaki Mehtap Civelek'i canlandırdı.

kaynak:akasyam.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir