'KALAYCILIK' DİRENİYOR!

'KALAYCILIK' DİRENİYOR!
Çarşamba ilçesinde 'Kalaycılık' mesleğini sürdürmeye çalışan Kalaycı Esnafı Fikret Demiral, işinin zor yanlarını anlatarak ve geleceğe yenik düşmesinden korktuğunu söyleyerek, "Geriden gelen, yetişen bir sanatkar yok. Çarşamba'da kalaycılık bitiyor." ded

Çarşamba ilçesinde yaklaşık 50 yıldır 'Kalaycılık Mesleğini' icra etmeye çalışan Esnaf Fikret Demiral,  zamanın zor şartlarına karşı dükkanını her sabah birçok ürünün tamiratının yanı sıra kendi imalatını ve satışını da yapmak için açıyor. İşini yürütmeye çalışırken yaşadığı zorlukları ve gelecek nesillerin bu meslek için yetiştirilmesi gerektiğini anlatarak, "Sadece işçilik isteyen bir iştir kalay. Sonları biziz bu mesleğin.Ben çocukluktan  yapıyorum bu işi. O zamanlar çıraklık olayı fazlaydı oradan geldi. bizden sonra ki nesil artık yapmıyor bu işe merakı yok.  Bizden başka yapan kimse yok bu ilçede genelde kimse bu işi yapmak istemiyor. Kirde tozda kimse çalışmak istemiyor" diye konuştu

"Her okulda bu meslek  öğretilsin"

Teşvik ve desteklerle mesleğinin gelecek nesillere öğretilerek  devam etmesini isteyen Esnaf Demiral, "Bizden sonra devam etmesini biz isteriz.Büyüklerimizin buna el atmasını  istiyoruz. En azından bu konuda, okullarda eğitim verilmesini istiyoruz. Devlet büyüklerimiz üniversitelerde bir sürü öğrencilerimizi alıyor. Yetiştirilsin bu meslek için öğrenci.Her okulda bu meslek  öğretilsin devamı gelsin. " ifadesini kullandı

"Bakırın yemeğe verdiği tat ortada"

Kültürümüzün eski bir geleneğinin olduğunu ve şimdilerde eskiye göre olmasa da bakırın hala tercih edilmesinden yana mutluluk duyduğunu söyleyen Demiral, "Köy ve şehir merkezlerinde hala  çoğu evlerde bakır var. Talep gösteriliyor. " diyerek, Bakır tava tercih edildiğinde bir yumurta bile kırılıp yenildiğinde bakırın söz konusu yemeğe ayrı bir tat verdiğini vurgulayarak şu sözleri kaydetti. "Yeni nesil tavalarda yumurtanın o tadının alamıyorlar.Bakırın yemeğe verdiği tat ortada. Yumurtadan  tutunda yemeğine varana kadar yüzde 100 değişim sağlıyor.  " dedi

"Gençlerde bir dönüş var"

Eskiden günlük hayatta kullanılırken şimdilerde lüks yerlerde tercih edildiğini ifade eden  Demiral, " Lüks restoranlarda hala bu kültür aynen devam ediyor. Ayranları suları bu bakır bardaklarla ikram ediyorlar. Doğu tarafında ki illerde evlerde bile hala devam ediyor. Çarşamba'da restoranlardan başka çok yaygın değil. Aslında yeni nesil yeni yeni öğrenmeye başlıyor. Eskiden fazlaydı şimdi de yavaş yavaş geliyor. Gençlerde bir dönüş var.” Dedi.

HABER- FOTO: Büşra KOCATAŞ- Yağmur AYAN

 

2-155.jpg3-140.jpg4-111.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir