Kanser hastalarına ilaçlar artık hastaneden verilecek

Kanser hastalarına ilaçlar artık hastaneden verilecek
Devlet hastanesi hastalarının eczane yerine hastaneden kanser ilacı almasını sağlayan uygulamadan hastalar memnun olduklarını ifade etti.

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Serkan İskender, hastaların artık ilaç aramak zorunda kalmadığını söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Temmuz'da başlayan kanser ilaçlarının hastanelerden teminine ilişkin uygulamaya kurumların ve hekimlerin yeni sistem ve ilaç listesine uyum sağlamaları için geçiş süresi getirdi. Buna göre, kanser ilaçları 20 Temmuz'a kadar eczanelerden temin edilebilecek. Altyapı çalışmalarını tamamlayan hastaneler, kanser ilaçlarını vermeye başladı. İlaçların hastaneden verilmeye başlaması ise en çok kanser hastalarını sevindirdi. Eczanelerde kanser ilacı bulmakta zorlanan hastalar, ilaçlarını artık eczanelerden değil hastanelerden alacak. Kanunun yasalaşmasını bekleyen bazı devlet hastanelerinin ise yaklaşık 1 buçuk senedir kanser ilaçlarının yüzde 80'ini hastaneden vermeye başladığı öğrenildi.

“HASTALAR ARTIK İLAÇ ARAMAK ZORUNDA KALMIYOR”
Konu hakkında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Serkan İskender, Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında imzalanan protokolden sonra ilaçların hastanelerden verilmeye başlandığını belirtti.
Uzm. Dr. İskender, “Bu manada hastaların en büyük avantajı da, dışarıda ilaç aramak zorunda kalmamaları. İlaçlar hastanelerden temin edilebileceği için şimdi geldikleri gibi poliklinikte muayene olduktan sonra streli ortamda ilaçları hazırlanıyor ve uygulama alanlarında kendilerine tatbik ediliyor. Biz yaklaşık 1 yıldan beri kanser ilaçlarının yüzde 80’inini hastaneden vermekteydik. Bu anlamda herhangi bir problemle karşılaşmadık, herhangi bir geri dönüşte olmadı. Diğer taraftan verilen ilaçların çoğu ithal ilaçlar olduğu için ekonomik anlamda da ülke ekonomisine katkıda bulanacağını düşünüyoruz. Bununla ilgili bir doktorumuzun da 2 ilaç üzerinde hastane yaptığı çalışmada bile yıllık 300 bin liralık bir tasarruf edildiği bilimsel olarak yayınlandı. Buradan hareketle hastaneden ilaçların veriliyor olması hem ekonomik hem de hasta açısından büyük bir avantaj olacak” dedi.

“FATURA BAZINDA BAKILDIĞI ZAMAN ÜLKE CİDDİ ANLAMDA KAR ELDE EDİYOR”
Bazı sendikaların merdiven altı satış yapılacağı ve yolsuzluk olacağı iddialarına da cevap veren Uzm. Dr. İskender, “Tam aksine hasta dışarıdan sahte ilaç alarak buraya geldiğini iddia etti. Bizim burada yaşanmış ve yargıya intikal eden 2 tane sorunumuz var. Bunlardan 1 tanesi sahte ilaç, diğeri ise doktorlarımızın reçetesinin taklit edilmesiyle yargıya intikal eden bir durum gerçekleşti. Yani hasta hastanenin verdiği bir tedaviyle hastayla baş başa kaldığında sorun yaşanmıyor. Ancak araya 3’üncü bir şahıs veya kuruluş girdiğinde hastayı suiistimal ihtimali daha çok artıyor. Fatura bazında bakıldığı zaman ülke ciddi anlamda kar elde ediyor” ifadelerini kullandı.

“HASTANIN DIŞARIDAN İLAÇ ALMASININ ÖNÜ KESİLMEDİ”
Hastaların durumdan gayet memnun olduklarını söyleyen Uzm. Dr. İskender, “Sonuç olarak neden insanlar dışarıdan ilaç aramak zorunda kalsın. Geldiklerinde bir an önce tedaviye başlanması ve ilacın da hastaneden temin edilmesinin hastaya ne gibi dezavantajı olabilir. Tek sorun bulunamaması olur zaten onun da önü kesilmiş değil. Hastanın dışarıdan ilaç almasının önü kesilmiş değil. Sadece belki çok cüzi miktar olabilir o da dışarıya reçete edilebiliyor. İmzalanan protokol bunun önünü kesmiyor” şeklinde konuştu.

“BİZİM İÇİN DAHA RAHAT VE GÜZEL OLDU”
Akciğer kanseri olan Şevket İlbak da, “Bu yasa çıkmadan önce piyasadan ihtiyaçlarımızı gideriyorduk. Bu sistem hastaneye geçince hastane bizim ilaçlarımızı vermeye başladı. Bu da bizim için daha rahat ve güzel oldu. Aşağı-yukarı 5 aydan daha fazla süredir hastaneden ilaçlarımı alıyorum. Durumdan çok memnunum, iyi ve güzel oldu. Artık eczanelerde ilaç aramıyoruz. Bazen oluyor bazen olmuyor yarına kalıyordu. Şimdi burada reçetemizle yapılan tedavilerle ilgili her türlü ihtiyacımız gideriliyor” dedi.

Göğüs ve kemik kanseri olan Safiye Yiğit ise, “Şimdi hiç zorluk çekmiyorum. Önceden eczaneden ilaç alıyordum. Şimdi daha kolay oldu. Çünkü hiç beklemiyoruz. Her şey hemen hazır. Ben 2 sene önce göğüs kanserinden tedavi oldum. 2 sene sonra kemiklerime sıçradı. Şimdi yeniden tedaviye başladım. 2 sene öncesine kadar eczaneden ilaçları temin ediyordum. Bu sene tedaviye yeni başladım ilaçları da hastaneden alıyordum. Durumdan çok memnunum” diye konuştu.

Öte yandan, kanser ilaçlarının hastanede teknolojik cihazlarla hazırlanması da dikkat çekti. Hızlı ve pratik bir şekilde hazırlanan ilaçlar, ihtiyacı olan ve tedavi için gelen hastalara çok kısa bir süre içerisinde veriliyor. Durumdan memnun olan hastalar ve doktorlar sistemin bu şekilde olmasından dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir