Kanserde erken teşhisin önemi

Kanserde erken teşhisin önemi
“'Erken Teşhis Hayat Kurtarır' diyerek vatandaşlarımızı ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak için kayıtlı oldukları Aile Sağlığı Merkezlerine ve KETEM’e davet ediyoruz"

Kanser tarama yöntemleri ile kanserin erken evrede tespit edilmesinin önemli olduğunu belirten Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, erken teşhisin kanser oluşumundan sonra kanserin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Halk Sağlığı Müdürü 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Kasapoğlu yaptığı açıklamada, "Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada bulunan kanserler, yüksek oranda ölüme neden olması yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün hedefi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranları 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltmaktır. Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Kanser kontrolünün en önemli aşaması hiç kuşkusuz ki kanseri önlemektir. Kanser tarama yöntemleri ile kanserin erken evrede tespit edilmesi, kanser oluşumundan sonra kanserin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok önemlidir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında 3 kansere yönelik tarama programları yürütülmektedir. Bunlar meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseridir. Başta İlkadım, Atakum, Bafra, Çarşamba KETEM’ler olmak üzere Aile Hekimleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığıyla ücretsiz olarak taramalar yapılmaktadır. Meme kanseri tarama programında; 40-69 yaş kadınlara 2 yılda bir Mamografi çekilerek, kendi kendine meme muayenesi eğitimi verilmekte, Klinik Meme Muayenesi yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri tarama programında Ağustos 2014 tarihi itibariyle HPV testi uygulaması başlamış, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından Ankara ve İstanbul’da Ulusal HPV Laboratuvarları kurulmuştur. Bu programda 30-65 yaş grubundaki her kadının 5 yılda bir HPV testi ile taranması, pozitif çıkan olguların smear ile tekrar değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Kalın Bağırsak Kanseri Tarama Programında ise; 50-70 yaş kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi yapılmaktadır. Kanserle mücadelede her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Kanser Haftası etkinlikleri oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu kapsamda Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak hafta boyunca tüm ilçelerde düzenlenecek olan çeşitli etkinliklerle halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesini amaçlamaktayız. Ayrıca 'Erken Teşhis Hayat Kurtarır' diyerek vatandaşlarımızı ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak için kayıtlı oldukları Aile Sağlığı Merkezlerine ve KETEM’e davet ediyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Sağlık