Karaman: Biyolojik Afet Olarak Ele Alınmalı!

Karaman: Biyolojik Afet Olarak Ele Alınmalı!
Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman’dan Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Karşı Tarım Bakanlığı’na çağrı!

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, “Kahverengi kokarca böceği istilasının biyolojik afet olarak ele alınması ve çiftçimizin zararının karşılanması gerekiyor” dedi.

Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Kahverengi Kokarca Böceği İstilası ile mücadele edilmesi ve çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Samsun’da mağdur olan fındık üreticilerinin fındık çuvallarını yola dökerek tepkilerini gösterdiğini hatırlatan Karaman, ülkemiz için stratejik bir öneme sahip fındık üretiminin büyük bir tehditle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

SAMSUN’DA ÇİFTÇİMİZ MAHSULÜNÜ YOLA DÖKÜYOR

Dünya’da %65’ini ürettiğimiz bir mahsule büyük bir ciddiyet ve ehemmiyetle sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Karaman, ‘‘Tüm uyarılara rağmen, kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede yetersiz kalındığını gözlemliyoruz. Bu zararlı sadece fındık için değil, bölgemizde üretimi yapılan diğer mahsuller içinde zararlı bir türdür. Bu zararlıya karşı gerekli tedbirlerin alınması gerekirdi. Şimdi çiftçimiz mahsulünü yollara döküyor. Fiyatı 130 TL açıklanan mahsullerini 30-40 TL’ye satıyorlar. En kaliteli fındık bile 100 TL civarında işlem görüyor’’ dedi.

İLAÇ DESTEĞİ SAĞLANMALI

Tarım Bakanlığı’nın kokarca zararlısı ile mücadelede bir stratejisi olması gerektiğini ve bu süreçte üreticinin yanında olarak ciddi bir çalışmanın ortaya koyulması gerektiğine dikkat çeken Karaman, ‘‘Çiftçilerimize ilaç desteği sağlanması ve bakanlık eliyle toplu bir mücadelenin yapılması gerekiyor. Ayrıca uzun vadede Kahverengi Kokarca Böceği ile mücadelede Samuray Arıları Kolonileri kurulmalı ve kovan sayıları arttırılmalıdır. Bu konunun biyolojik afet olarak ele alınması ve çiftçimizin zararının karşılanması gerekiyor. Biz devlet olarak tarımsal üretimi arttırmak ve sürekliliğini sağlamakla mükellefiz. Rahmetli Erbakan hocamız, ‘‘Bu fındık bizde değil İsrail’de yetişmiş olsaydı, ilaç niyetine eczaneden tane işi alırdınız’’ derdi. Bu kadar önemli ve stratejik bir mahsulün üretiminde devlet desteği ekiminden, hasadına kadar tüm süreçlerde sağlanmalıdır’’ şeklinde konuştu.

Kaynak:HABER EXPRES ( HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Siyaset