Fındık üreticileri TMO’nun alım tarihlerinin başlamasıyla birlikte ilçede ki iki alım merkezinden biri olan Çarşamba Şeker Fabrikası önünde adeta yığıldı. Üreticiler, fındıklarını yükledikleri araçlar ile sıranın kendilerine gelmesi için 1 günü aşkın süre ile beklerken, Çarşamba-Ayvacık kara yolu kenarında uzun kuyruklar oluştu.
Saatlerce sıranın kendilerine gelmesini bekleyen üreticiler, ağaç altında gölgede bekleyerek birbirleriyle sohbet etti. Fiyatlardan kimi üretici memnun olduğunu söylerken, çok sayıda üretici de dertlerini ve taleplerini ifade ettiler.
Fındık üreticileri, “Bütün ilçelerde fındık alım yerleri oluşturulabilirken, bu halkı neden Çarşamba’ ya yönlendirip de, gece saat birlere ikilere kadar bu cefayı çektirdiklerini sizlerin dile getirmesini istiyoruz. Belki yetkililer bu konuyla ilgilenirler. . Akşam 7-8’ de gelen üreticiler var. Bu yol kenarında bir kaza olsa, sorumlusu kim? Bu şeker fabrikasının içerisinde böyle 50, 100 araba değil, 10 bin araba alacak kadar sahası var. Niye burada sahip çıkmıyorlar?” dediler.
Ayvacık ilçesinden gelen fındık üreticileri ise, “Ayvacık’ da fındık alımı yok. Ambar var ama; tabanı uzun süre fındık saklamaya elverişli değilmiş.. Alsın bir ay sonra getirsin buraya. Bu araç kuyruklarının oluşmasına gerek yok. Sahip çıkan yok. Çarşamba olsun, Ayvacık olsun sahibimiz yok. Ayvacık’ ın hiç yok. Buraya fındık getirmek için 500 TL’ ye araba kiraladık. Ayvacık’ da niye fındık alınmaz? Biz buraya niye geliyoruz? Ayvacık’ da fındık neden alınmıyor? Akşam geldik, sıraya girdik sabaha kadar bekledik. Halen buradayız.” Diyerek sorunlarını dile getirdiler.
Samsun’un Tekkeköy ilçesinden geldiği belirten birçok üretici ise, “Tekkeköy’den 3 ton fındık getirdim. Bu sene ki fiyatlar güzel, inşallah bundan sonra da böyle gider. Yalnız Tekkeköy’ de küçük bir ofisin açılmasını istiyoruz. 5 km fındık sıra kuyruğu olmasını istemiyoruz. Allah razı olsun devletten, başka diyecek bir şeyim yok.” dediler.
Devletin fındık alımında ki verdiği fiyatı beğendiğini söyleyen bazı üreticiler ise, “Devletin aldığı fındık tüccardan iyi. 13 TL, 14 TL olur mu böyle bir şey. 16 TL ile 17 TL’ye açılmış piyasa. Tüccar inmiş 14, 13 TL’ ye. Burası iyi. Bu zamana kadar götürenlerin fındığı 16 TL’ den aşağıya düşmemiş. 54 randımanı 18 TL’ ye veren var. Tüccar vatandaşı emiyor.” Sözleri ile yetkililere teşekkür ettiler.
“Fiyat durumlarından memnunuz. Memnun olmadığımız şey; fabrikaların mağazacılarla iş birliği yapıp, bizim kökümüzü buraya göndermeleri. Adam 14 TL’ ye fındık alıyor, 16 TL’ ye ofise veriyoruz. Burada da görüyorsunuz 135 tane de araç oldu burada. Madem bunu böyle yapıyorsun, 3’ncü bir şey aç. Vatandaş rahat rahat satsın. Günlük kaç tane araç alabiliyorsan, vatandaşı da ona göre yönlendir. Gelsin burada fındığını teslim etsin. 14 TL’ ye burası alıyor. 16 TL, 17 TL’ ye de 51, 52 randımanlı fındığı Toprak Mahsulleri Ofisi’ ne veriyoruz. Fabrika da alsın, mağazacıda alsın. Mağazacı 14 TL’ ye de alsa 17, 18 TL’ ye ofise satacak. Mağazacılarda bir tane doğru dürüst çalışan insan var mı? Gurbetçilerde mağazaya mecbur gidecek, ofis mi bekleyecek burada.” diyen üreticiler fındıkta önlemlerin ve verilen fiyatların daha rahatlatıcı olmasını talep ettiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.