Kasapoğlu: “Keneyi çıkardıktan sonra çamaşır suyuna atın”

Kasapoğlu: “Keneyi çıkardıktan sonra çamaşır suyuna atın”
Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Vücuda yapışan kene çıkarıldığında onu öldürmek için çamaşır suyuna atılmalıdır” dedi

Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, kene vakasıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Kene vakalarının viral bir enfeksiyon olduğunu belirten Dr. Kasapoğlu, “Hayvanlar kene sokmasıyla meydana gelen hastalıklara yakalanmıyor. Hasta olan ve hastalığın bulaştığı kişiler insanlardır. Hayvanlar taşıyıcıdır. Kene sokması sonucu meydana gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hayvanlardan insanlara rahatlıkla geçebilir. Kene uçan ve zıplayan bir hayvan değil tırmanan bir hayvandır. Orman ve piknik alanlarında eğer bir kene varsa bu kene ilk olarak ayakkabımıza tırmanıyor. Eğer pantolonumuzun paçaları çorabın içinde değilse bu sefer kene vücudumuza temas ediyor. Deriyle temasta bulunan kene ilk olarak vücuttaki yumuşak ve kanın yoğun olduğu bölgeyi seçiyor. Buralar da insanın dizinin arkası, kasık yerleri, koltuk altı ve ensesidir. Keneler özellikle bu bölgelere yerleşir ve emmeye başlar. Bu emme esnasında kene insan vücuduna virüsünü veriyor. Kene insanın kanını emdiği zaman şişiyor ve kendisini belli ediyor. O zaman keneyi vücuttan çıkarmak gerekiyor. Keneyi çıkartma için sağlık kurumlarına gitmek yerine kendimiz çıkarmayı denemeliyiz. Eğer bir cımbız varsa cımbızla yoksa eğri pensle çıkarmalıyız. Bunu yaparken de elimize mutlaka eldiven giymeliyiz. Vücuda yapışan kene eğer çıkarılamıyorsa bu sefer en yakın sağlık kuruluşuna derhal gidilmelidir. Çünkü bu süreçte zaman kişinin aleyhine işliyor. Kana bulaşan virüs arttıkça hastalık oranı da artıyor” diye konuştu.

20170504aw057473_01.jpg
"Keneyi çamaşır suyuna atın"
Dr. Kasapoğlu, vatandaşların keneyi öldürebilmek için birçok yönteme başvurduğunu belirterek, “Bazı vatandaşlarımız keneleri öldürmek için üzerine kolonya ve alkol döküyor. Hatta üzerine sigara basan bile oluyor. Bunlar çok tehlikeli yaklaşımlar olup kenenin daha fazla kasılmasına yol açan ve daha fazla mikrop yaymasına neden oluyor. Kene vücuttan çıkarıldığında onu öldürmek için çamaşır suyunun içine atılmalıdır” şeklinde konuştu.
Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak keneyle mücadele ettiklerini dile getiren Kasapoğlu, “Kurum olarak ilaçlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ahırları, tarım arazilerini, orman ve piknik alanlarını sürekli ilaçlıyoruz. Bunun yanında insanlarla keneyle mücadele konusunda eğitim çalışmaları yapıyoruz. Vatandaşlarımıza keneden korunmanın yollarını aktarıyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber