Çarşamba'da ürün yelpazesini geliştirmek ve çiftçilerin gelirlerinin arttırılması için farklı tarımsal ürünleri yetiştirme çalışmaları yapılıyor. Mantar üretiminde maliyetin düşük olması ve büyük arazilere gerek duyulmaması kavak mantarına olan ilgiyi arttırdı. Mantar üretim çalışmalarıyla, çiftçilere yeni bir gelir kapısı açılmasının yanında Çarşamba ovasında alternatif ürün yetiştirilmesi hedefleniyor. Kavak mantarında diğer türlerde çok bulunmayan kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır gibi hayati önemi olan maddeler bulunuyor ve şeker, kalp-damar hastalıkları ve anemiye karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kavak Mantarı üretimi için çalışmaların başladığını belirten Çarşamba Tarım İlçe Müdürü Osman Akman, “İlçe tarım müdürlüğümüzün hedeflerinden birisi olan ve önümüzdeki yıllar için yapılacak çalışmalar içerisine alarak planladığımız çalışmalarımızdan birisi de Çarşamba ovasında daha önceki yıllarda da dile getirilmiş olan Çarşamba Ovası mı? Çarşamba Ormanı mı? şeklindeki ifadeyi baz alarak ovadaki yüksek miktarda meydana gelen ağaçlandırma konusuna alternatif bir çözüm olacağını düşündüğümüz Kavak Mantarı diye bilinen pleurotus cinsi Mantar üretime geçmeyi planlıyoruz”.
Akman, “Bunun ile ilgili 2011 yılında 2 çiftçimizde Ağaç Mantarını denemek amacıyla 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde öğretim üyesi olan Aysun Pekşen Hocamızdan temin ettiğimiz miselleri özellikle söğüt ağaçlarına aşılama yaparak Çarşamba üzerinde bu mantar üreticiliğinin yapılıp yapılamayacağı konusunda bu sene bilgi sahibi olacağız sözleri ile devam eden Akman, “Eğer gerçekten Kavak Mantarı mevcut Çarşamba ovasındaki denemesini yaptığımız ağaçlarda tutarsa önümüzdeki yıllar için Çarşamba ovasında bu ormanlaşmış ovanın ormanlıktan kurtulması amacıyla alternatif bir çalışma yapılabileceği konusunda bize bir fikir verecektir. 2012 yılı içerisinde de yapılabilecek projelerle de bir nebze de olsun ovanın ormanlıktan kurtulup gerçek manada ova niteliğini kazandırılması yönünde birer adım atılmış olacaktır”.
İlçe Tarım Müdürü Osman Akman, “Aynı zamanda bu mantar yetiştiriciliğinin çiftçilerimize gerçekten maddi anlamda katkısı olacaktır ki organik olarak yetiştirilen bu mantarın organik pazarlarda kilosunun 10 TL’den pazarlandığının bilgisini bilmekteyiz. Bunun haricinde bakanlığımızın organik tarım desteklemesi kapsamında olan desteklemelerden de faydalandırmış olacağız. Üretim konusunda çarşambanın adını kavak mantarı ile de duyurmuş olacağız. Mantarın pazarlanması konusunda hiçbir sıkıntı yok. Özellikle de organik olarak üretebilirsek herhangi bir sıkıntımız olmayacaktır”.
Organik tarım çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Müdür Akman, “Ülkemizde bulunan büyük marketler ile istişare içindeyiz yine diğer taraftan ilçemizde 40 çiftçimizde uygulamaya koyduğumuz iyi tarım uygulamaları ki bu yaş sebze ve meyve alımıdır. Bu konuda da pazarlanması konusunda bu market zincirlerinin bölgedeki alım deposunun çok sayıda katkıda bulunacağına eminiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Emrah AKAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.