Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki bir otelde çıkan yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. 2017 yılında yapılan yönetmelik değişikliğinin ve geçmişteki mevzuat eksiklikleri nedeniyle yangın önlemlerinin tam olarak alınamamasına sebep olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Son yaşadığımız yangın, mevzuat eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermektedir" dedi.
“DEHŞET VERİCİ GÖRÜNTÜLERE YOL AÇMIŞTIR”
Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz, “Bolu, Kartalkaya Kayak Merkezi`nde bulunan otelde çıkan yangında yurttaşlarımız hayatını kaybetmiş, yaralanmıştır. Görgü tanıkları yangının, ahşap binanın alt katında yer alan mutfak bölümünde başladığını ve kısa sürede tüm binayı sardığını bildirmektedir. Yangının çıkış nedeni ve binanın yangın güvenlik önlemleri hakkında yapılacak resmi bilirkişi incelemeleriyle netlik kazanacak olsa da, yangın ihbarı ve tahliye süreçlerinde eksikliklerin olduğu anlaşılmaktadır. Sosyal medyada ve basında yayımlanan görüntüler, binanın zamanında tahliye edilmesinde ciddi aksaklıkların olduğunu göstermektedir. Merdiven boşluklarının dumanla dolması, üst katlardan atlamak dışında seçenek bırakmamış, dehşet verici görüntülere yol açmıştır.” İfadelerini kullandı.
29 HAZİRAN 2017 TARİHİNDE RESMİ GAZETE`DE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLİĞE DİKKAT ÇEKTİ !
Adnan Korkmaz,“Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik`teki "mevcut yapı" tanımı, eski binaların yangın önlemleri için zorunlulukları kaldırmış durumdadır. 29 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete`de yapılan değişiklikle; 2007`den önce yapı ruhsatı başvurusu yapılmış ve o tarihten önce tamamlanmış binalar, "mevcut yapı" olarak kabul edilmiştir. Bu değişiklik, geçmişte mevzuat eksiklikleri nedeniyle alınması gereken yangın önlemlerinin eksik uygulanmasına yol açmıştır. Odamız uzun yıllardır bu düzenlemenin eksikliklerine dikkat çekmekte ve özellikle kamuya açık binalarda yangın güvenliği önlemlerinin yeterli olmadığı konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Son yaşadığımız yangın da mevzuat eksiklerin giderilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.” Dedi.
“ÖNLEMLERİ "KAYNAK İSRAFI" OLARAK GÖREN ANLAYIŞ TERK EDİLMELİ”
Korkmaz, “Elektrik kaynaklı yangınları en aza indirmek için, binalardaki elektrik ve elektronik tesisatlarının düzenli bakım ve testleri hayati öneme sahiptir. Elektrik tesisatının, uzman mühendisler tarafından projelendirilmesi, standartlara uygun malzeme kullanımı ile kurulumunun yapılması gereklidir. Ayrıca, tesisatın periyodik olarak uzman mühendisler tarafından kontrol edilmesi, olası yangın tehlikelerinin önüne geçmek için önemlidir. Bu vesileyle, Elektrik İç Tesisatları Yönetmeliği`nin eksikliklerinin de giderilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.” Diye konuşarak can güvenliği için alınacak önlemleri "kaynak israfı" olarak gören anlayışın terk edilmesi gerektiğini aktardı.
Kaynak:Emine Temiz Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.