“KENEVİR ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLDİ”

“KENEVİR ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLDİ”
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, kenevir konusunda gerekli alt yapı ve sanayi hamlesinin yapılmadığı için Vezirköprü’lü kenevir üreticilerinin mağdur edildiklerini söyledi

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapmış olduğu konuşmada Vezirköprü’lü kenevir üreticilerinin sorunlarını dile getirdi. Vezirköprü’de kenevir üretiminin 1980 yılına kadar yapıldığını hatırlatan İYİ Parti Samsun Milletvekili Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

KENEVİRİN YILDIZI SÖNDÜ

 

Kenevir 1980 yılına kadar, özellikle Samsun'un Vezirköprü ilçesinde ekiliyordu. O zaman 333 üyesi olan bir kooperatif vardı, aynı zamanda da kenevirle ilgili Vezirköprü'de haftada bir gün pazar kuruluyordu. Burada üretilen kenevirin tohumundan, bildiğiniz gibi, özellikle ipler yapılıyordu; sapından da, o zaman Kastamonu'da bir SEKA Kağıt Fabrikası vardı, orada da sapından kâğıt üretiliyordu. Tabii, SEKA'ların özelleştirilmesinden sonra, aynı zamanda, buna paralel, alternatif naylon polietilen, polipropilenden üretilen ipler de piyasaya çıkınca, otomatikman kenevirin yıldızı sönmüş oldu. O dönemdeki tek kazancımız, özellikle yerli ve millî tohum olarak "vezir" ve "nazlı" isimli 2 çeşit tescillenmiş kenevir tohumunu bu ülkenin kazanması oldu.

 

19 il kapsamında Vezirköprü'de de çiftçilerimiz kenevir ekmeye başladılar. Bu kapsamda 2016 yılında 27 çiftçimiz 70 dönüm, dekar alanda kenevir ekimi yapıyordu, 2017 yılında 26 çiftçimiz 71 dekar alanda, 2019'da 58 çiftçi 428 dekar alanda, 2020 yılında 39 çiftçimiz 1.470 dekar alanda bu üretimi yapmaya başladılar.

 

ÜRETİCİ TÜCCARA YÖNELDİ

 

Başlangıç itibarıyla kenevirin kilogram fiyatı 40 lira olarak tespit edildi. Tabii, Sayın Cumhurbaşkanının bu müjdeli haberi üzerine diğer satın alma işi yapan tüccarlar devreye girdi, devletin açıkladığı 40 liralık fiyata karşılık 60 lira fiyat önerdiler.Doğal olarak 60 liralık fiyat üzerinden özel sektöre kenevir tohumlarını satmaya başladı Vezirköprülüler ama 2020 yılına gelince bununla ilgili altyapı, bununla ilgili sanayi oluşmayınca maalesef, kenevir tohumunu özel sektör almadı; almadığı gibi de bugün 700 milyon civarındaki bir borcu da Vezirköprülülerin sırtına yüklendi.

 

GAZETECİ NECDET UZUN

 

Bugün, bu manada da ciddi bir mağduriyet var. Tabii, bu ölçülerde bizim Samsun'umuzun deneyimli gazetecisi Necdet Uzun diyor ki: "Vezirköprü ilçemizde kenevir üretiminde ortaya çıkan yüzde 90'lık üretimdeki düşüş dikkate alınarak anlıyoruz ki konu Erdoğan'ın bilgisi dışında." Yani Sayın Cumhurbaşkanımız bununla ilgili müjdeli haberler vermişti. "Yoksa hiç kimse onun bizzat ilgilendiği bu konuda buna cesaret edemezdi yani olup biteni Erdoğan'ı bir duyarsa vay hâlinize." diyor.

 

SADECE 5 ÜRETİCİ KENEVİR EKTİ

 

Ben de bugün bu konuyla ilgili gündem dışı söz aldım. Bak, buradan ben size söylüyorum: Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Ak Parti'nin değerli yöneticileri; şu an maalesef, Vezirköprü'de sadece 5 üretici kenevir ekti, sadece 105 dönümde hâlbuki bugün, endüstriyel kenevirin küresel piyasadaki hacmi yaklaşık 4 milyar dolar. 2025 yılı hedefi de 9-10 milyar dolar olarak belirlenmektedir.

 

MAĞDURİYET ÖNLENSİN

 

Bu konuda TİGEM'in devreye girmesi lazım. Muhakkak bu satın almaların yapılması lazım, bu çerçevede endüstriyel tesislerin bölgede her türlü teşvikin ve her türlü desteğin verilerek bu bölgelerde bu fabrikaların, bu imalathanelerin kurulması lazım ki kenevir ekimine Samsunlular devam etsinler.Aynı zamanda da bu tür mağduriyetler giderilsin.Tarımın muhakkak desteklenmesi lazım, yani savunma sanayi ne kadar stratejikse tarım sektörü de o kadar stratejiktir.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel