Kimlerin Oruç Tutması Sakıncalıdır

Kimlerin Oruç Tutması Sakıncalıdır
Ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde en çok sorulan sorulardan biri de kimlerin oruç tutup tutamayacağıdır. Ortopol Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr.M.Emin Dinççağ konu hakkında açıklama yaptı

      Ramazan öncesi herkesin özellikle kronik hastalığı olanların mutlaka tıbbi kontrollerini yaptırması ve hekim kontrolünden geçmesi gereklidir. Kimlerin oruç tuttuğu takdirde hangi risklerle karşılaşabileceği bu kontroller sırasında anlaşılacaktır. 13 Müslüman ülkeyi kapsayan EPIDIAR araştırmasına göre; Ramazanda dünyada 40-50 milyon şeker hastasının oruç tuttuğu tespit edilmiştir. Bu konuda ramazan ayı öncesi Müslümanlara daha yoğun eğitim verilmesi , bu konuda daha çok araştırma yapılması ,araştırma sonucu ortaya çıkan bir sonuçtur.Onun için ramazan öncesi oruç tutmak isteyen herkesin hekim kontrolünden geçmesi ve riskler konusunda hekime danışması en doğru yaklaşımdır.

        İnsülün kullanan şeker hastalarının oruç tutması son derece sakıncalıdır. Ani şeker düşmeleri sonucu ölüm ortaya çıkabilir. Onun için insülin kullanan şeker hastalarına oruç önerilmemektedir. Ağızdan ilaç kullanan şeker hastalarının, gün içerisinde sürekli şeker takibi yapması ve elde ettiği sonuçları hekimi ile paylaşması gereklidir.

KİMLER ORUÇ TUTMAMALIDIR:

1-İnsülin Kullanan şeker hastaları

2-Mide kanaması geçirmiş ve aktif ülseri olanlar

3-Coumadin kullananlar

4-İkiden çok ilaç kullananlar ve ilaç saati değişmesinin sağlığını etkileyebilecek olanlar.

5-Hamileler

6- Hastaneden yeni çıkanlar, nekahat döneminde olanlar

7-Ciddi büyük ameliyat geçirenler

8-Kronik böbrek hastaları

9-Çok küçük çocuklar

10-Çok ilaç kullanan, Yaşlı ve düşkün olanlar

Oruç tutmamalıdır. Bu konuda daha çok bilgi almak için hekimine başvurmalıdır.

Oruç öncesi rutin kontrollerin yapılması ve hekim muayenesinden geçmek koruyucu sağlık açısından son derece önemlidir. Bu yıl Ramazan ayının çok sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle özellikle böbrek hastalarının sıvı alımına bağlı böbrek yetmezliği ortaya çıkması olasılığı yüksektir onun için böbrek hastalarının veya böbrek hastalığı geçirenlerin böbrek testleri, tam idrar incelemesi mutlaka yapılmalıdır. Sıcak mevsimde günde 1200 cc sıvı kaybı ter nedeniyle olmaktadır, bunun mutlaka tekafi edilmesi ve bu açığı kapatabilmek için bunun üzerinde sıvı almak gereklidir. Bunun için mevsim meyveleri(kavun, karpuz, şeftali, üzüm) ile sıvı alınabileceği gibi meyve suları, ayran bol miktarda tüketilmelidir.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber