Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği’nin yürüttüğü “Şiddetsiz Bir Yaşam İçin El Ele Projesi” kapsamında “Sivil Toplum Örgütleri Arasında Diyaloğun Geliştirilmesi-II” toplantısı Samsun Serra Otel’de yapıldı. Toplantıya Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Psikolog Mustafa Kınık, Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sosyal Hizmet Uzmanı Hicran Karadoğan Kınık, Proje Koordinatörü Emine Yılmaz; Samsun, Amasya, Çorum, Tokat’dan kamu kurumları, yerel yönetimler ve STK temsilcileri katıldı. .
“KURUMLARIN GÖRÜNÜRLÜKLERİNİ ARTIRMAYI AMAÇLADIK”
Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği olarak sivil toplum kuruluşları(STK) arsında diyaloğun geliştirilmesi için hibe programı kapsamında bir proje hazırladıklarını söyleyen Hicran Karadoğan Kınık, “Projemizin adı, ‘Şiddetsiz Bir Yaşam İçin El Ele Projesi’. Projemiz TR83 Bölgesi’nde kadının güçlenmesi alanında çalışan STK temsilcilerini, kamu kurumu temsilcilerini ve yerel yönetim temsilcilerini; toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet ve hak temelli yaklaşımla farkındalıklarını artırmak. Bu konuda yapılan çalışmalara katkıda bulunmalarını sağlayarak güçlendirmek amacıyla hazırlandı. Projemiz Eylül 2014 tarihinde imzalanarak uygulanmaya başlandı. Projemiz kapsamında bu güne kadar birçok faaliyet yürüttük. Bu faaliyetlerden bir tanesi öncelikle bu bölgede (Amasya, Çorum, Tokat, Samsun) kadın alanında çalışan kurumların temsilcilerinin tek tek tespitlerini yaptık. Bir analiz çalışması yürüttük. Bu çalışma sonucunda kadın alanında çalışan tüm kurumların hem görünürlüklerini artırmayı amaçladık hem de aynı zamanda bu çalışmayla birbirleriyle ilişki kurmak isteyecek STK’nın iletişim adreslerini yayınlayarak aslında onlarla bir nevi iş birliği için bir zemin oluşturduk” diye konuştu.
“KAMU STK’LARLA ÇALIŞMAYI BİLMİYOR”
İkinci olarak da bu 4 ile giderek tanıtım toplantıları düzenlediklerini söyleyen Kınık, “Hemen arkasından da eğitim çalışmalarına başladık. Kadının güçlenmesi alanında birçok STK var. Ama bu STK’lar toplumsal cinsiyet konusunda pek farkında değiller. Ama bu kavramı hem öğrenmeleri hem de içselleştirmeleri gerekiyor. Son yıllarda dünyada çok kullanılan bir ‘hak temelli yaklaşım’ dediğimiz bir kavram var. Yapılan bütün çalışmalarının birey odaklı değil insanın varoluşundan kaynaklanan bir hak temelli yaklaşım uygulaması var. Bu ilkeyi de çok fazla uygulamadıkları konusunda bir tespitimiz vardı. Biz bu eğitimlerle bu iki konuda bu bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının farkındalıklarını ve eğitim düzeylerini biraz geliştirmek istiyoruz. Aslında bilgilerini bir kat daha yukarı çıkarmak istiyoruz. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler de aslında kadın alanında çalışma yapmak istiyor ama STK’larla çalışmak için bir takım endişeleri var. Tabi bir takım önyargıları var. STK kamu ile çalışmayı bilmiyor. Kamu, STK’larla çalışmayı bilmiyor. Biz bu iki kurum arasında işbirliği için bir zemin oluşturmak istedik. Bugün burada Samsun, Amasya, Çorum, Tokat’tan gelen yaklaşık 50 temsilciye hak temelli yaklaşım ve savunuculuk konusunda eğitimler vereceğiz. Toplumsal cinsiyet eğitimleri, kadına yönelik şiddet konusunda ulusal alanda mevzuat nelerdir, şiddetle karşılaştığında hangi yasalardan yararlanabilir, birbirimizden nasıl destek alabiliriz! Bu konularda eğitim çalışmaları yürütülecek” şeklinde konuştu.
KINIK: “KAMU STK’LARLA ÇALIŞMAYI BİLMİYOR”
Yayınlanma:
Güncelleme:
Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hicran Karadoğan Kınık, “Kamu kurumları ve yerel yönetimler, kadın alanında çalışma yapmak istiyor ama sivil toplum kuruluşları (STK) ile çalışmak için bir takım endişeleri var” dedi.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.