KIRTASİYECİLERİ 3 HARFLİLER ÖLDÜRÜYOR

KIRTASİYECİLERİ 3 HARFLİLER ÖLDÜRÜYOR
Çarşamba’ da kırtasiye işi ile ilgili bazı esnaflar pandemi döneminde yeterince kazanç elde eden market zincirleri, aylardır okulların kapalı olması nedeniyle iş yapamayan kırtasiyelerin de işine el atarak okul malzemesi satışı yapıyorlar” ifadeleri ile t

Tüm Dünya Ülkemizi de etkileyen Korona virüs nedeni ile hemen her kulvarda esnaf zarar ederken Kırtasiye ile uğraşan esnaflar bazı marketler zincirleri ile seyyar satış yapanlardan şikayetçi olurken devletin önlem almasını istedi. Bu vesile ile Çarşamba’ da kırtasiye işi ile ilgili bazı esnaflar pandemi döneminde yeterince kazanç elde eden market zincirlerinin aylardır okulların kapalı olması nedeniyle iş yapamayan kırtasiyelerin de işine el atarak okul malzemesi satışı yapıyorlar. Bizi önce pandemi sonra bu marketler zinciri ile seyyar satıcılar öldürüyor diyerek tepki gösterdiler. Yetkililerin kendilerine yardımcı olacak şekilde yaptırım uygulamalarını beklediklerini dile getirdiler.

Çarşamba’ da Kırtasiyecilik yapan ve 30 yılı aşkındır ABC Kırtasiye adı ile hizmet veren Gürol Öktem, “Bu durum bizi çok etkiliyor. Şimdi biz kırtasiyeciler olarak senenin 12 ayı içinde sadece okulların açıldığı tarihlerde 15 günü adeta dört gözle bekliyoruz. Bu 15 günümüzü alışveriş merkezleri toptan satanlar bizim elimizden çalıyorlar.  Bu durum içinde  devletimizin çare bulması lazım.” İfadeleri ile şöyle devam etti.

Öktem, “Biz kırtasiye olarak Çarşamba’ da kira, elektrik faturası, su faturası,  vergi v.b ödemeler yapacağız. Büyük AVM ler ve marketler zincirleri karşısında ayakta kalmamız imkânsız gibi görünüyor. Böyle bir durumda ayakta kalabilmemiz mümkün görünmüyor. Bu politika böyle devam ederse bizim gibi küçük tabir edilen kırtasiye esnafı ileride kesinlikle işyerini kapatacak. Onlarla baş etmemiz mümkün değil. Şu anda kırtasiyecilerin durumu hiç iç açıcı değil. 7- 8 aydan beridir okullar Korona virüs nedeni ile kapalı olduğundan işler yok” dedi.

Gürol Öktem, “Marketler zinciri olarak bilinen bazı avm’lere insanlarda şu ön yargı var. Bu marketler daha ucuz, daha hesaplı satış yapıyor algısına sahipler. Ama kesinlikle öyle değil onların verdikleri ürünlerin çoğu merdiven altında satılan ürünler. Nerede üretildiği belli olmayan, ucuz ürünler bizim sattığımız ürünlerin hepsi TSE damgalı onaylı kaliteli ürünler. Bu şekilde onaylı ürünler satıyoruz. Ayrıca biz onlardan daha ucuza veriyoruz. Mesela bir müşterimiz bizden ürün aldığında 27. TL tutuyor ve bize 25 TL. verebilir miyim dediğinde kabul ediyoruz. Biz müşterimize ıskonto yapıyoruz. Bazı durumu olmayan çocuklar geliyor çantalarını da defterlerini de bedava veriyoruz. Okullarda verilen kitaplar yeterli olmadığı için öğretmenler mecburen yardımcı kitaplar aldırıyor zaten hepside Milli Eğitim onaylı kitaplar” ifadeleri ile müşterilerin de kendi esnafına sahip çıkması gerektiğine işaret ederek şu sözlerle açıklamasını tamamladı.

Öktem, “Kırtasiyecilikte uzaktan eğitimin kırtasiyecilere hiçbir faydası yok. Kırtasiye bu şekilde daha az satılıyor. Kırtasiyeciler olarak Çarşambada acil bir Dernek kurmamız gerek. Türkiye genelinde kırtasiyecilerin sorunlarını yetkililere iletmek durumundayız. Yoksa bu sonuçlarla kırtasiyecilerin ilerisi hiç parlak değil.  Kırtasiye ürünlerinin başka yerlerde satılmaması için bir kanun çıkarılmasını istiyoruz. Özel okulların bize bir etkisi olmuyor” dedi.

İlçede büyük bir Kırtasiye iş yerine sahip olan Güneş Kırtasiye Ortaklarından Yaşar Toy ise, satışlarda şuanda belirsizlik var. Belirsizliğin en önemli sebebi şuanda okulların açılıp açılmayacağı konusundaki belirsizlikten kaynaklanıyor. O yüzden ürün satışlarımızda şuanda beklemedeyiz şeklinde konuşarak şöyle devam etti.

 

Toy, “Pandemi ve eğitim konusunda müşteriler beklemede, veliler kararsız. Bu yüzden herkes gibi bizlerde bekliyoruz. Satışlarımız düşük. Ama bu ar da durmayan ve kırtasiyeciliğe soyunan bazı marketler zincirleri durmadı. Bunlar kırtasiye alanında mesela bu sene bilinen bir markayı sattılar. Bilinen markada şunu gördük bizim 2.5 TL.’ye sattığımız bir ürünü onlar 2 tanesini 7.5 TL’ye sattılar. Yani 3 tanesinin parasına 2 tane satıyorlar. Diğer ürünlerde de Bilinen ürünleri daha ucuza sattıklarını gördük. Onlar ürünleri kendi adlarına fason tabir ettiğimiz şekilde yaptırdıkları için daha düşük ama  kalitesi de düşük  ürünler kullandıklarını yaptıran bir firmadan öğrenmiştik” ifadeleri ile kalitesiz ürünlere halkın adeta kandırıldığı şeklinde uyarı mahiyetinde şu ifadelerle devam etti.

Toy, “Örneğin bir defter satıyorlar, defterin boyutunda biraz kısaltıp, daralmalar yapılıyor. Yani küçültmeler yaptıklarını gördük. Bir de kağıt daha kalitesiz ve ya ucuz malzemeden kağıt kullandıklarını söylediler. Daha düşük kalitede daha uyguna alabilecekleri ürün yapıp sattıklarını biliyorum. Yardımcı kitaplar destek veriyor bizde onlara destek vererek satmaya çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar karşılıklı olarak destek vermeye çalışıyoruz. Bu konuda aslında sıkıntımız var. Esnafında sıkıntısı olduğunu biliyoruz.”

Biz 12 ay kırtasiye ürünleri satıyoruz. Ama okulların açılma dönemlerinde birde bakıyoruz ki,  neredeyse her yer kırtasiyeci olmuş. Her önüne gelen kırtasiye satıyor şeklinde konuşan Yaşar Toy, “Biz bir ürünü bir ayda bitiremiyoruz aldığımız ürünü bir senden fazla beklemek durumunda kalıyoruz. Bize maliyetli yüksek oluyor ama avm’ler ile seyyar satış yapanlar bir ayda sattıkları için daha düşük karla bile satsalar yine karlı oluyorlar. Aslında bu konuda düşüncemiz fazlasıyla var. Bizim ana düşüncemiz ekmeği fırından, ayakkabıyı ayakkabıcıdan insanlar alsa daha iyi olur. Aksi taktirde diğer esnaflarda zarar ettiği için kapatabiliyor. Düşünün 5 bin 10 bin şubeye sahip mağaza zinciriyle hangi esnaf yarışabilir. Bu açıdan gerçekten zor” dedi.

Çarşamba’ da Eğitim kırtasiye adı ile müşterilerine hizmet veren Adem Ünyeli, “Şuanda kırtasiyecilerin işleri çok kötü çok zor. Yaklaşık 6 aydan beri kırtasiyecilerin durumları içler acısı kapatanlar var. Malını satamayanlar var, üstüne üstlük bir de bu üç harfli mağazalar bütün kırtasiye alışverişlerini elimizden almaya kalktılar. Bunun için yetkililerimizden hiçbir önlem yok. Zaten pandemi dönemi içinde gıdadan alacaklarını aldılar. Şimdi de kırtasiyecilerin elinden kırtasiyeyi almaya çalışıyorlar. Onların sattıkları ürünlerin bizden daha kaliteli olması mümkün değil. Hatta ve hatta aynı markaları bizden daha pahalıya satıyorlar” diyerek şöyle devam ettiler.

Ünyeli, “Vatandaşımız oraya gidiyor normal alışverişini yaparken kırtasiye işini de aradan çıkarayım diyor. Antalya Kırtasiyeciler Odası Başkanı, geçen yaptığı bir röportajda bu marketlerden bir tanesinde bir ürün yakaladı. Ürün tamamen standartlara uygun değildi. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın diye yazıyor ve buna hiçbir önlem yetkililerce bildiğim kadarı ile alınmadı. Antalya kırtasiyeciler odası olarak onlar bu durumu bildirdiler. Kırtasiyeciler arasında şuanda bir örgütlenme yok. Çarşamba VE  Türkiye genelinde örgütleme yok ama aslında böyle bir örgütlenme bir yerlere rica etmek için lazım.”

Herkes bu örgütlenmenin mecbur olduğunun bilincinde zaten. Sağlığa elverişli olmayan zararlı oyun  hamurları, kalemler oyuncaklar bu üç harflilerde iken bizlerde ise daha sağlıklı, kaliteli ve garantili ürünler mevcut. Bazı arkadaşlarımız, bazı dernek başkanlarımız bu konuları yetkililere bildiriyorlar ama ne derecede etkili olabiliyorlar muamma şeklinde devam eden Ünyeli, “Kırtasiyecilere gelenlerde denetleme var. Belgesiz mal alıp satamıyoruz. Yani merdiven altı mal bizde olmaz, bunu yaparlarsa üç harfliler. Çünkü onlarda denetleme çok olmuyor. Vatandaşımız bunların bilincinde ama daha kolayına geldiği için bunu tercih ediyor. Kırtasiyecilerde her şey kalite kalite farklıdır ürün çeşit çok ama onlarda standart düzeyde giderler. Şuanda ileriye dönük bir şey yapamıyoruz böyle bir şansımız yok bu duruma artık devletimiz bir şey yapması lazım. Devletimizin kırtasiyecilerden başka yerlerde ürün sattırmaması lazım. Eğer böyle olursa biz devletimizin daha da çok arkasında dururuz” şeklinde açıklamasını tamamladı.

Sosyal medyada ise kırtasiyecilere daha çok eğitim camiasından haberi olan vatandaşlardan destek gelirken bazı emekli Öğretmenler ise “Gelin, bu yıl bir farkındalık yaratıp tüm okul ihtiyaçlarımızı kırtasiye esnafımızdan alarak onlara destek olalım. Her zaman ihtiyaç duyduğunuz küçük esnaf, hep birlikte vereceğimiz destekle ayakta kalacak!” ifadeleri ile kırtasiyecilere destek çağrısında bulundu.

HABER- FOTO: Aybüke ŞEKER- Nurhan GÜZEL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber