Kış aylarının gelmesiyle beraber, vatandaşların evlerde fazla zaman geçirmesi, hareketsiz kalmaya ve daha çok besin tüketmesine neden oluyor. Diyetisyen Zeynep Sel, hem soğuk algınlığından korunmak hem de vücudu fazla yağ birikiminden korumak amaçlı erken saatte yeme içmeye son verilmesi gerektiğini belirtti.
“Yemek yeme işini olabildiğince erken çekmeye çalışmalıyız”
Vatandaşların ‘Kış geldi nasıl beslenelim?’ soruna cevap veren Diyetisyen Zeynep Sel, “Soğuk havaların gelmesiyle birlikte evlerimize biraz daha fazla kapandığımız bu dönemde nasıl besleneceğimiz önemli bir konu haline geliyor. Nasıl hasta olmayacağız ya da bağışıklığımızı nasıl artırmalıyız? Her şeyi mi yemeliyim, akşam yenilen her şey mi zararlı? Öncelikle şunu tespit etmeliyiz; Hava daha erken karardığı için evde geçirdiğimiz vakit artmakta ve geçirilen vakitte daha sakin daha hareketsiz aktivitelerden oluşmaya başlamakta mı? Çoğu kişi işten yorgun çıkıp eve geldiğinde yemek yiyip hemen uzanmayı tercih ediyor. Kış ayları, insanların yağ depolaması için daha müsait bir zaman, bizde hareketsiz kalmaya başladıkça bunu teşvik etmiş oluyoruz. Bu yüzden yemek yeme işini olabildiğince erken çekmeye çalışmalıyız. Yemekten sonra gelen çay, meyve, çay yanı öğünlerini de elimizden geldiğince erken saatte yiyip bitirmeliyiz. Bu midemizin ve bağırsaklarımızın yediklerimizi sindirmesi için zaman tanıyacaktır bize. Kış ayları, sebze ve meyvelerin bol bol renkli ve antioksidan dolu olduğu aydır. Manavın önünden, pazarın önünden geçerken gördüğümüz renk renk turplar, havuçlar, yeşillikler her biri bağışıklığımızı artırmaya yardımcı besinlerdir. Özellikle soğuk havalarda gelen grip, öksürük ve salgın hastalıklar için bağışıklığımızı güçlü tutmak zorundayız. Bağışıklıkta dengeli beslenmekten geçer. Salatalarımıza kırmızı pancar rendeleyelim. Mor lahana, turp, mor havuç gibi antioksidan değeri yüksek besinleride salatalarımıza katalım. Hep alıştığımız çorbaların aksine kabak çorbası, kereviz çorbası, brokoli çorbası gibi çorbalar deneyebiliriz. Vakit buldukça fırında haşladığımız brokoli ve karnabaharları tüketebiliriz. Kivi, portakal gibi hem c vitamini içeriği yüksek hem de mineral bakımından zengin meyveleri gün içinde tüketmeye çalışalım. Narı yine salatalarımıza ekleyelim. Zerdeçalı çorbalarımıza koyabiliriz. Kış için çok alternatifimiz ve seçeneğimiz var. Her biri vitamin deposu bizim bağışıklığımızı artırmak için kışa özel hazırlanmış besinler.” İfadelerini kullandı.
Ayrıca Diyetisyen Sel, nar, kocabaş, turp, havuç, kivi, portakal, mandalina, ayva, brokoli, kereviz, zerdeçal, yaş zencefil, kuşburnu, iğde, karanfil, narçiçeği gibi yüksek besin değerine sahip ürünleri sofralara yavaş yavaş ekledikçe bağışıklığın artacağını vurguladı.
Kaynak:Emine Temiz Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.