KOAH’ın özellikle kış aylarında belirgin olduğunu belirten Prof. Dr. Meftun Ünsal, “KOAH ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir hastalıktır. Ama bunun yanında önlenebilir bir hastalık grubu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kış aylarında olan öksürük, balgam ve nefes darlığı şikayetleri ile karşımıza çıkmaktadır. Başlangıçta bu şikayetler eğer tedavi edilmez ise, koruyucu önlemler alınmazsa kalp yetmezliğinin eklenmesiyle kor pulmonale dediğimiz sağ kalp yetmezliği tablosuna kadar ilerleyebilir” dedi.
“KOAH OLAN SİGARAYI BIRAKMALI”
KOAH’ın öncelikle sigara içenlerde daha sık görüldüğünün altını çizen Ünsal, “Buna bağlı olarak iş yerinde çeşitli iritan maddelere maruz kalmakta veya evde uygunsuz ortamlarda yemek pişirme, uygunsuz yakıtların kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır. En önemli tanı yöntemi spirometre adını verdiğimiz solunum fonksiyon testlerinin ölçümü ile gerçekleşmektedir. Bunun yanında tedavisinde mutlaka sigaranın kesilmesi ilk tercih edilecek tedavi yöntemidir. Daha sonra da bronkodilatörler verilerek hastalığın önlenmesi ya da ilerlememesi sağlanabilir. KOAH’lı hastalarda ekim, kasım, aralık aylarında enfeksiyondan korunmak için aşı tedavisi önerilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) organik yakıtların dumanlarına maruziyete bağlı olarak oluşan KOAH nedeniyle her yıl 400 bin kişinin öldüğünü tahmin etmektedir” diye konuştu.
KOAH ile astımın patolojik olarak birbirinden tamamen farklı hastalıklar olduğunu ifade eden Ünsal, “İkisi de hava yollarında darlık yapma açısından birbirine benzer hastalık grubundandır. Astımdaki hava yolu darlığı tedavi ile gerileyebilirken, KOAH’da eğer kişi hava kirliliğine ya da sigara içmeye devam ederse hava yolu darlığı ilerleyici olur ve sonuçları daha kötü olabilmektedir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.