'Koca Çeşme' dolgu mu oldu?

Koca Çeşme dolgu mu oldu?
'Koca Çeşme' diye adlandırılan tarihi çeşmenin kitabesi dolgu sahasına mı atıldı? Müze Müdürlüğünce yapılan kazı çalışmasının ardından düzenlenen rapor çelişkili ifadeler mi içeriyor? Bir gün süren çalışma için, izin alma süresi neden 4 yıl sürdü?

İlkadım ilçesi Derecik Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve 2006 yılında Eski Yeşilkent Belediyesi (sonradan kapatıldı) tarafından yıkılan tarihi 'Koca Çeşme' için bir vatandaş müze müdürlüğü gözetiminde hafriyat yapılarak çıkarılmasını aynı tarihte talep etmiş. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bu isteğin üzerinden 4 yıl geçtikten sonra 2010 yılı içerisinde kazılar için gerekli izni verdi.

Samsun müze müdürlüğünce başlatılan kazı çalışmaları bir gün içerisinde başlanıp bitirildi. İzini 4 yıl süren çalışma bir günde tamamlanmış oldu. Çalışmaların ardından Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda ise; ' Kazı çalışmaları neticesinde çeşme etrafında sonraki yıllarda yapılmış olan beton döşemeye rastlanmış olup çeşme taşları ile ilgili herhangi bir buluntu görülmemiştir. Ayrıca herhangi bir kültür varlığı veya parçasına da rastlanmamıştır?' denilmekte. Fakat söz konusu çeşmeye ait taşların yerinden götürülerek deniz kenarında ki dolgu alanına atıldığı köylüler tarafından ifade edilmekte.  Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan yardımcısı ve Samsun Milletvekili Osman Çakır bütün bu iddialar ile Kültür Ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a yazılı soru önergesi verdi.

Çakır Günay'a şunları sordu;
1: Bir günde tamamalanan çalışma için izin süresi 4 yıl mı sürmektedir? Buna benzer bütün çalışmalarınızda durum böylemidir?
2: Yürütülen bu çalışmanın gereken özenle yapıldığı kanaati oluşmuş mudur? Yoksa yasak savmak amacı ile ve olayı örtbas etmek için yapılan bir çalışmamıdır?
3: Müze Müdürlüğü raporunda yer alan ' Kazı çalışmaları neticesinde çeşme etrafında sonraki yıllarda yapılmış olan beton döşemeye rastlanmış olup çeşme taşları ile ilgili herhangi bir buluntu görülmemiştir. Ayrıca herhangi bir kültür varlığı veya parçasına da rastlanmamıştır?' şeklindeki ifade ve bilgiler kendi içerisinde çelişmemekte midir? Tarihi değeri olan kitabe ve taşlar deniz kenarına atılırken atık betonların olay yerinde bırakılması ne denli inandırıcıdır? Bu bilgiler raporun ne kadar ciddi olduğu hakkında sizde de kuşku uyandırmıyor mu?
4: Göz göre göre yok olmaya terk edilen mahallenin yegane tarihi eserine daha ciddi olarak sahip çıkmayı düşünür müsünüz?

Bahar SEZMİŞ

  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber