"Kokarca Bahanesi ile Mağdur Edemezsiniz"

"Kokarca Bahanesi ile Mağdur Edemezsiniz"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, kokarca bahanesi ile üreticilerin mağdur edildiğini söyledi

Bu sene fındıkta kokarca üreticiyi mağdur ederken TMO ve tüccarlar ya fındığı almıyor ya da değerinden çok aşağısında almaya başladığı belirtiliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Hiç kimse üreticiyi kokarca bahanesi ile mağdur edemez," dedi.

"TMO Bu Süreçte Daha Dikkatli Olmalı"

TMO'nun bu süreçte çok daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Arslan Soydan, "Kokarca, bölgemizde özellikle Ordu ve Samsun'un Terme bölgelerinde tehdit oluşturuyor. Geçen sene kasım ayından itibaren görünmeye başladı. Bu sene de kışlaklardan bahçelere ve tarlalara döndü. Üreticilerimiz, bölgede geçen seneden tanıdığı için Mayıs-Haziran aylarında ciddi bir mücadele yaptı, ancak ilaçlı mücadele yapmayanlar da var. Mücadele yapanlarda bile belli bir zarar olsa da en azından pazara fındığını satabiliyorlar. Ancak mücadele yapmayanlar veya mücadelenin yoğun olduğu yerlerde ise hem TMO hem de serbest piyasa, randıman altına inen fındığı almıyor. Bu durumda mağdur olan üreticilerimizi görüyor ve duyuyoruz. Hiç kimse üreticiyi mağdur edemez, ettirmeyiz. Bazı alıcılar ise bunu fırsata çeviriyor ve fındığa farklı fiyatlar vererek üreticilerimizi mağdur ediyorlar. Hem serbest piyasanın hem de TMO'nun bu süreçte daha dikkatli olup, üreticilerimizi koruyabilecek alımların yapılabilmesi gerekiyor," diye ifade etti.

"Üreticiyi Mağdur Edemezsiniz"

Kokarca bahanesi ile üreticiyi mağdur edemeyeceklerinin altını çizen Arslan Soydan, "Üretici bu sektöre her zaman lazım; üreticiyi mağdur ederek uzaklaştırmamak lazım. Sonuçta fındığı harmana getirecek olan, manava götürecek olan üreticidir. Üretici olmazsa tarım olmaz, tarım olmazsa da ülke olmaz. Üretici, bu fındık bahçelerini de kimseye teslim etmez. Bu yüzden üreticilerimize sahip çıkılması lazım. Sektörün, özellikle bu dönemde, üreticilerin başında kokarca illeti varken koruma anlamında alımların gerçekleşmesi gerekiyor. Hiç kimse, üreticinin alınabilecek fındığını kokarca bahanesi ile daha düşük fiyatlar vererek mağdur edemez," ifadelerini kullandı.

"Bu Artık Devlet İşine Dönüştü"

Kokarca meselesinin artık bir devlet meselesine dönüştüğünü söyleyen Soydan, "Kokarca, sonuçta ilaçlanan yerlerde biraz daha rahatsız oldu, ancak ilaç atılmayan yerlerde ise kendini beslemeye çalıştı. Bu açıdan devletin yetkililerinin toplu bir ilaçlama yapması gerekiyor çünkü bu iş artık devlet işine dönüştü. Yani devlet projesi ile toplu ilaçlama şart. Şu anda toplu ilaçlama yapılacaksa bile kışlaklara dönmeleri gerekiyor çünkü arazide artık mücadele etmenin bir anlamı olmadığını ve bilimsel bir yanının da olmadığını söyleyebiliriz," dedi.

Kaynak:Emine Temiz Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel