Köylülerin heyelan korkusu

Köylülerin heyelan korkusu
Muş merkeze bağlı Dumlusu köyünde heyelan meydana geldi. Heyelandan evleri zarar gören köylüler ise, korkudan dolayı uyuyamadıklarını söylediler.

Etkili olan yağmur yağışı ve ani kar erimeleri nedeniyle merkeze bağlı Dumlusu köyünde heyelan meydana geldi. Heyelandan dolayı bazı ev ve ahırlarda çatlaklar meydana gelmesi köy halkını tedirgin etti. Bazı ahır ve samanlıkların zemininin toprağa gömülmesine ve yer yer çatlaklar oluşmasına neden olan heyelan, evlerde de küçük çaplı hasarlara neden oldu. Geceleri uyurken korktuklarını belirten vatandaşlar, köylerinde daha büyük bir heyelanın yaşanması halinde büyük bir felaket yaşanabileceği endişesi içerisinde olduklarını söylediler. Daha önceki yıllarda da köylerinde heyelan meydana geldiğini ve korku dolu günler yaşadıklarını belirten Mikail Yılmaz, ahırının zeminin çöktüğünü ve büyük çaplı çatlakların meydana geldiğini söyledi. Gece korkudan uyuyamadıklarını ifade eden Yılmaz, “Heyelan oldu. Burası gün gün oturuyor. Samanlar artık kullanılamaz hale geldi. Gece korkudan yatamıyoruz. Tam yağmur zamanıdır. Daha yağmur yağarsa biz duramayız. Devletten yardım bekliyoruz. Geçen sene burada heyelan oldu. Burası ise bu sene oldu. Korkuyoruz. Daha ileri gider ve evlere vurursa ne yaparız bilmiyoruz. Evlerde de çatlaklar var. Her taraf bataklık” dedi.

KÖYDE İNCELEMELER YAPILDI

Köyde meydana gelen heyelan bölgesinde incelemelerde bulunarak zarar tespit çalışmaları yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri ile Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, köylülerden bilgi aldılar. Heyelandan dolayı meydana gelen çatlaklarda inceleme yapan Yrd. Doç. Dr. Dölek, köyün toprak yapısının killi, eğimli ve bunun da heyelan riskini artırdığını söyledi. Yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Dölek, “Dumlusu köyünde meydana gelen heyelanda hem lokasyon belirleme hem neden olan faktörleri tespit etmek amacıyla arazi çalışmasına AFAD Müdürlüğü’nden arkadaşlarla birlikte geldik. AFAD’ın ve üniversite olarak da bizim destek verdiğimiz heyelan envanter haritalarının da bu şekliyle güncellenmesi sağlanacak. mart, nisan ve mayıs ayları Muş’ta sel, taşkın ve heyelan için kritik aylar. Dumlusu köyü de yoğun kil dolgusunun olduğu veya killi toprakların yaygın olduğu ve eğim değerlerinin yüksek olduğu bir yerde kurulmuş. Hemen aşağıdan geçen dere yamaç dengesini bozuyor. Köyün büyük bir bölümü de eski bir heyelan içerisine yerleşmiş. Dönem dönem özellikle ilkbaharda kar erimeleriyle dolgun duruma gelen bu killi topraklarda bu tür kütle hareketleri meydana geliyor. Şimdi sadece bu kayan bölge değil karşı tarafta eski bir heyelan görülüyor ve seçiliyor. Bulunduğumuz bölge eski bir heyelan içerisinde. Zaten topuk kısmında aktivite azalmış. Hem aşağıdaki akarsuyun etkisiyle kilin etkisiyle bu kayma devam eder. Dönem dönem de yeniler. Daha güvenli bir yer seçilmesi, daha güvenli bir yere taşınması köyde yaşayan insanların can güvenliği açısından da önemli” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel