Kraliçelerin besini arı sütü

Kraliçelerin besini arı sütü
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, arı sütünün yaşam standartlarını yükselttiğini ve arılar için uzun bir ömrün sırrı olduğunu söyledi.

Süt denilince akıllara ilk olarak memeli hayvanlardan elde edilen sıvı gelirken, arı sütünün durumu bundan biraz farklı olduğunu belirten Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, 5-15 günlük işçi arıların yutak üstü bezlerinden salgıladıkları maddeye, yapısının süte benzemesi ve kraliçe arının besin kaynağı olması sebebi ile ‘arı sütü’ denildiğini söyledi. Diğer dillerde arı sütünün 'kraliyete ait jel' anlamına gelen 'RoyalJelly' olarak adlandırıldığını kaydeden Gülsoy; arı sütünün jel kıvamında, akışkan, suda çözünebilir, kremsi-beyaz renkte olduğunu, lezzeti ekşi, kokusu keskin olan fenolik yapıda olduğunu söyledi.

Kraliçe arı ve işçi arıların larva döneminden sonra 6 gün beslendiklerini açıklayan Gülsoy, “Bu dönem içerisinde kraliçe arının fazlaca arı sütü ile beslenmesinden kaynaklı bazı ayrıcalıkları oluşur. Hastalıklara karşı daha dirençli olurlar. Günde kendi ağırlılıklarının iki katı kadar (1500-3000) yumurta üretebilirler ve 6 yıllık yaşam ömürleri ile diğer arılara oranla çok uzun süre yaşarlar. Yaşam standartlarını yükselten ve arılar için uzun bir ömrün sırrı olan arı sütü kraliçe arının en değerli besin kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

ARI SÜTÜ NEDEN BU KADAR ETKİLİ?

Arı sütünün ciddi bir besin kaynağı olduğunu kaydeden Sevil Gülsoy, arı sütünün içeriğinde A, E, C, D vitaminleri ve B vitaminlerinin hemen hemen hepsi (B Kompleks) bulunduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu vitaminlerin yanında lesitin, kolajen,pantotenik asit, fitosteroller, enzimler, asetilkolin, testosteron, estrodiol gibi hormonlar, mineraller ve besin değerlerini ihtiva etmektedir. Ayrıca arı sütünün yaklaşık olarak yüzde 66'sını su, yüzde 14,5'ini karbonhidrat, yüzde 4,5'ini lipid ve yüzde 13'ünü aminoasitler oluşturmaktadır”.

Sevil Gülsoy, arı sütünün içeriğindeki maddeleri ve faydalarını şöyle açıkladı:

“A vitamini; göz problemleri, cilt sorunları, bağışıklık sistemi, böbrekler üzerine olumlu etkiler yapmaktadır. Aynı zamanda antioksidan özeliği vardır.
C vitamini, zorunlu olarak almamız gereken vitaminlerdendir. Vücuttaki dokulara sağlamlık veren kolajenin üretiminde alyuvarların işlenmesine kadar çok sayıda görevi vardır.
D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımını ve emilimini sağlaması bakımından özellikle çocuklar için önemli bir vitamindir. D vitamini kalsiyumun kemiklerde birikimini sağlar.
E vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. Sinir sisteminin, kasların, endokrin bezlerinin ve üreme organlarının fonksiyonları için önemlidir. Aynı zamanda cilt içinde önemli bir vitamindir. Cildin elastikiyetini arttırır. Güçlü bir antioksidandır ve atar damar hastalılarının önlenmesinde kullanılır.
B kompleks (Tiyamin, riboflavin, niyasin…), suda çözünen vitaminlerdir. Genel olarak beynin işlevselliği, sindirim sistemi, merkezi sinir sistemi, saç, ağız, kas, eklem, deri sağlığı ve büyüme için gerekli vitaminlerdir.
10-HDA (Hydrox-2- DecanoicAcid), bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkiler yapar.
Pantotenik asit, metabolizma üzerine etkilerde bulunur.
Oleik asit, en önemli tekli doymamış yağ asididir. Kötü huylu kolesterolün (LDL) düşmesine etki eder. İştah açıcı etkisi de vardır”.
Arıların üstün çalışkanlığı ve zekası ile ortaya çıkan ürünlerin hepsinin bir birinden zengin ve faydalı olduğunu vurgulayan Sevil Gülsoy, bu kadar üstün bir besin kaynağı olan arı sütünün hayat boyunca var olup bu döngü içerisinde her zaman en değerli besinler içinde yerini alacağını söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir