Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Rıfat Karlı, “Kulaklıkla yüksek sesle müzik dinleyen kişilerde zaman içerisinde iç kulakta çok hassas tüylü hücrelerde hasar oluşmakta ve bu durum kulaklarda kalıcı işitme kayıplarına neden olabilmektedir” dedi.
Özellikle gençler ve çocuklar arasında yaygınlaşan kulaklıkla müzik dinlemenin sağlık açısından sakıncaları olduğunu söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıfat Karlı, önemli uyarılarda bulundu.
Kulaklıkla yüksek sesle müzik dinleyen bir çok kişide işitme kaybı meydana geldiğini ifade eden Doç. Dr. Rıfat Karlı, “Kulaklıkla yüksek sesle müzik dinleyen kişilerde dinleme süresi ve dinlenen müziğin şiddetine bağlı olarak zaman içerisinde iç kulakta çok hassas tüylü hücrelerde hasar oluşmakta ve bu durum kulaklarda kalıcı işitme kayıplarına neden olabilmektedir. Oluşan bu işitme kaybı cerrahi müdahale veya medikal tedavi ile düzeltilemeyen kalıcı işitme kayıplarıdır. Ayrıca kulaklıklardaki silikon veya plastik içerikli aparatlarının uzun süre dış kulak yolunda kalması dış kulak yolu cildinde hasara neden olarak dış kulak yolu enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. Dış kulak yolunda doğal olarak oluşan ve kulağımızı koruyucu özellikler taşıyan halk arasında kulak kiri olarak tanımlanan (buşon) sık kulaklık kullanılması nedeni ile dış kulak yolunda birikerek işlevini tam olarak görememekte ve tıkanıklıklara neden olabilmektedir” diye konuştu.
Günümüzde alışkanlık haline gelen kulakla müzik dinlemenin muhtemel etkilerini en aza indirmenin mümkün olduğunu dile getiren Doç. Dr. Rıfat Karlı, “Kulaklıkla müzik dinleme süresini mümkün olduğunca kısa tutmak, çok yüksek seste dinlememek, dış kulak yolu boyutlarına uygun olmayan kalitesiz, sert ve hijyenik olmayan plastik içerikli kulaklıklar kullanmayarak olası hasarları en aza indirilebilir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.