Kulvarlarımız çok farklı, kendilerini bizlerle kıyaslamaları anlamsız"

Kulvarlarımız çok farklı, kendilerini bizlerle kıyaslamaları anlamsız"
Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde 1,5 asırlık geleneği sürdüren 4. kuşak döner ustası, "döner nerenin" tartışmasına cevap vererek, "Bizler döneri kuzu etinden yaparken, Bursa kıyma döner kullanıyor.

1855 yılında İstanbul'da çekilen Kastamonulu dönerci Hamdi Usta'nın fotoğrafı, sosyal medyada 'döner nerenin' tartışmasını beraberinde getirmişti. Bazı sosyal medya kullanıcısı döner kebabın Bursa'ya ait olduğunu iddia ederken, Kastamonu'daki döner ustaları tartışmaya tarihi bilgilerle cevap vererek, dönerin Kastamonu'ya ait bir yemek olduğunu söylemişti. Yaşanan döner tartışmasına cevap veren Bursa'nın en meşhur kebapçısı İskender Kebap'ın 5. kuşak işletmecisi Oğuzhan İskenderoğlu da 157 yıldır bu işi yaptıklarını belgelerle anlatmıştı.

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde, 1,5 asırdan fazla süredir devam eden geleneği sürdüren 4. kuşak döner ustası Kadir Mankaloğlu ise 1858 yılında ilk dönerin soğan suyunda bekletilen kuzu etini çamurdan yapılan ocakta meşe kömürüyle pişirilmesi ile ortaya çıktığını söyledi. Babası ve amcasının dedesinden aldığı mesleği kendisine devrettiğini belirten Mankaloğlu, 166 yıllık gelenekle döner kesmeye devam ettiklerini belirtti. Kastamonu dönerinin kuzu etinden yapıldığını, Bursa'da ise kıyma döner yapıldığını belirten Mankaloğlu, Bursa'nın döneri ile Kastamonu dönerinin kıyaslanmasının anlamsız olduğunu söyledi.

"Dünyanın en eski tarihi dönercilerindeyiz"

Ailesinin 1858 yılından beri dönercilik yaptığını belirten Kadir Mankaloğlu, "Atalarımızdan süregelen mesleği devam ettirmekteyim. En son temsilcisiyim. 4'üncü kuşağım. Dedemin dayısı, dedem, amcam ve ben torun olarak bunu devam ettiriyorum. Benden sondada yeğenim var, inşallah işi ona öğreteceğiz, bu mesleği yeğenim devam ettirecek. 1858 yılında kurulduk. Dünyanın en eski dönercilerindeniz" dedi.

"Bizim yaptığımız döneri başka birisinin de yapabileceğini zannetmiyorum"

Dönerde sadece kuzu etini kullandıklarını ve başka bir katkı maddesi olmadığını belirten Mankaloğlu, "Her şeyini kendimiz hazırlıyoruz. Hazır hiçbir şey kullanmıyoruz. Etlerimiz Balıkesir'den özel geliyor. Her kuzudan da döner yapmıyoruz. Bizim yaptığımız döneri başka birisinin de yapabileceğini zannetmiyorum. Çünkü bu meslek bize atalarımızdan miras. Dedemin dayısı, ilk olarak Arabistan tarafından döner yapmasını öğrenmiş. Ondan sonra İnebolu'ya gelerek devam ettirmiş. Dedeme, amcama da öğretmiş. En son biz öğrendik. Ailecek biz bu işi yapıyoruz" diye konuştu.

Kaynak:İHLAS HABER AJANSI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir