Kurbanlık hayvanlardan şüphe duyarsanız pasaportunu isteyin

Kurbanlık hayvanlardan şüphe duyarsanız pasaportunu isteyin
Mehmet Erdemir, hayvanlarda herhangi bir şüphe duyulması halinde pasaport denilen belgenin istenmesi gerektiğini söyledi
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvanlar büyükşehirlere yavaş yavaş gelmeye başlarken, kurbanlık hayvan alınırken, keserken ve etleri muhafaza ederken nelere dikkat edilmesi konusunda bilgiler veren Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Erdemir, hayvanlarda herhangi bir şüphe duyulması halinde pasaport denilen belgenin istenmesi gerektiğini söyledi.Kurban Bayramlarında gerek hayvan pazarlarından gerekse besi çiftliklerinden kurbanlık alacak vatandaşların öncelikle hayvanların gözle görülür bir sağlık profili olmasına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Erdemir, “Hayvanların yaşına göre semiz, besili olması önemli. Hayvanların gözle görülür ağız, burun, kulak ve göz ile anal bölgeden normal akıntıların dışında akıntı, şişkinlik olmaması ilk etapta bakılması gereken hususlardır” dedi.Hayvanların aşı programından geçmiş olması ve kulaklarında küpe olması, herhangi bir şüphe olması durumunda hayvanların pasaport adını verilen belgenin talep edilebileceğini dile getiren Erdemir, “Kurbanlık olarak pazara çıkartılacak tüm hayvanlar Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden görevli veteriner hekimler tarafından verilen olurlar neticesinde taşınmaktadırlar. Herhangi bir şüphe veya şüphe olursa pasaport adlı belge istenebilir” şeklinde konuştu.Hayvanları incitmeden, şiddet uygulanmadan taşınmasının, araçlara yüklenirken zarar verilmemesine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Erdemir şöyle konuştu: “Uygun bir şekilde kesim yerlerinde sevk edilen hayvanlar orada bekletildikten sonra kesilmelidir. Kesim konusunda vatandaşlarımız modern kesimhane veya yetkili makamlarca gösterilen kesimhaneleri tercih etmelidir. Kurban kesimleri ehil kişiler tarafından yapılmalıdır. Kıyafetleri temiz ve düzgün, bıçaklar ile diğer aparatlarının sıcak suda yıkanmış ve temiz olması çok önemli. Kesim yapılırken hayvanın yere yatırılması, tutulması ve kesilmesi konusunda titiz davranılması gerekir. Karkasın üzerinde iç organlarda apseleşme, irin, sakatatta normal görünüm dışında bir durum varsa bunlar mutlaka bir veteriner hekime danışılmalıdır.”
Kurban etleri elde edilirken, hijyenik sağlıklı kesim, işletme ve muhafaza için gerekli önlemlerin alınarak, tüketicinin korunmasına kadar giden uzun zincirin kırılmaması gerektiğini ifade eden Erdemir, kurban etlerinin parçalanma işlemi ile birlikte elde edilen ette mevcut ya da çevreden bulaşabilecek mikroorganizma sayısında artış olabileceği nedeniyle kapalı alana alınarak bekletilmesi gerektiğini söyledi.
 
“Sakatat ile etlerin bir arada bulundurulmaması gerekir” diyen Erdemir şunları belirtti: “Kurban etleri temiz kaplara konularak, güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığındaki ısının düşmesi beklenmelidir. Kurbanlık etler, kesim sıcaklığında poşetler içerisinde üst üste ve büyük parçalar halinde kaldırıldığında buzdolabı etin iç ısısını soğutmaya yetmez. Böyle bir durumda da etin içerisinde bozulma, kokma ve hatta yeşillenme görülebilir. Böyle etler kesinlikle tüketilmemelidir. Kurban etlerinin muhafazası oldukça önemlidir. Buzdolabında +4 derecede, dondurucu da -18 derecede veya kavurma şeklinde muhafaza edilebilir. Etin muhafaza süresini, etin elde edildiği hayvan türü, etin hijyenik kalitesi, yağlılık durumu ve parçanın büyüklüğü gibi faktörler etkilemektedir. Etler dinlendirilip, muhafaza aşamasından sonra tüketilmelidir. Et hemen tüketilirse kuru, yapışkan, zor çiğnenen ve aromasızdır. Etler 24-48 saat arasında dinlendirilirse kaliteli bir şekilde tüketilebilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir