LEBLEBİNİN BAŞKENTİNDEN MEŞHUR LEZZETİ ANLATTI

LEBLEBİNİN BAŞKENTİNDEN MEŞHUR LEZZETİ ANLATTI
Çorum merkezde Bahabey Caddesinde 22 yıldır Çorum Leblebisi satışı yapan esnaf, leblebinin diğer illerde üretilen leblebilere nazaran neden meşhur olduğunu açıkladı.

Türkiye'de birçok ilde leblebi üretilse de, leblebi denilince akla ilk Çorum geliyor. Leblebisiyle ünlü olan Çorum’un Bahabey Caddesi’nde 22 yıldır leblebi kavuran ve satan esnaf Eren Yıldırım, 3 asır önce Ahmedi Sever isimli bir zatın ilde yetiştirilen nohuttan Çorum leblebisi imal ettiğini ve bu leblebinin diğer illerde üretilen leblebilere göre rekabette neden ön plana çıktığını anlattı. Ayrıca, Çorum'da en çok tüketilen leblebiler hakkında da bilgi verdi.



“Çorum Leblebisi 3 Asır öncesine Dayanıyor”
22 yıldır Çorum leblebisi kavurup satan ve bu lezzetin arkasındaki tarihi, kaliteyi anlatan satan esnaf Eren Yıldırım, “Meşhur Çorum leblebisi, yaklaşık 3 asır önce Ahmedî Sever isminde bir zatın, ilimizde yetişen nohutlardan ilk defa ürettiği söyleniyor. Nohut, bir buçuk ayda verilen büyük bir emeğin neticesinde Çorum leblebisi haline dönüşmekte ve Zamanla leblebi, Çorum ile öyle özdeşleşmiştir ki, leblebi deyince Çorum, Çorum deyince leblebi akla gelir. Çorum denilince sokakları ve caddelerinde buram buram leblebinin eşsiz kokusu akıllara gelir.” Dedi.

untitled-1-2.jpg

untitled-1.jpg


“Sade sarı leblebi ile sınırlı değil”
Leblebi çeşitlerine ve en çok tüketilenleri aktaran, Esnaf Yıldırım, “Çorum’da meşhur sarı leblebisi, yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak talep ettikleri ürünlerin başında gelmektedir. Bunun yanında, müşteriler acılı, tuzlu, ballı, haşhaşlı, şekerli, çikolatalı ve tandır köy leblebisini de tercih etmektedir. Bunlar, en çok satılan popüler leblebilerdir.” İfadelerini kullanarak sözlerine devam etti.

whatsapp-image-2024-12-20-at-14-31-09.jpeg

whatsapp-image-2024-12-20-at-14-31-10-2.jpeg

whatsapp-image-2024-12-19-at-12-56-23.jpeg

whatsapp-image-2024-12-20-at-14-31-10.jpeg


“Kokusu, müşteriyi dükkanın dışından çağırmalı”
Yıldırım, “Çorum leblebisi, kullanılan nohut çeşidinin kalitesi, kavurma teknikleri ve geleneksel yöntemler sayesinde diğer leblebilere göre daha lezzetli ve aroması daha yoğun oluyor. Ayrıca, kavurma sürecinde kullanılan ateşin sıcaklığı ve süresi çok önemli. Bu da leblebinin kıtırlığını ve tadını belirliyor. Özellikle çayın yanında tüketilen leblebi, sosyal hayatın da bir parçası haline gelmiş durumda. İnsanlar burada leblebi ve çay eşliğinde bir araya gelip, sohbet ediyorlar. Herkes leblebi üretebilir ve satabilir, ancak leblebicilik özen gerektirir; temizlik, güler yüz ve ustaca kavurma isteyen bir iştir. Kavurduğunuz zaman kokusu, müşteriyi dükkanın dışından çağırmalıdır. Leblebi artık zincir marketlerde ve diğer birçok ilde bulunabilmektedir, ancak Çorum’daki kaliteyi bulmak zordur. Bizim nohutlarımız, diğer nohutlardan özenle seçilir ve kavrulur.” Diye konuştu.

Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel