Malatya’da Kernek Anadolu Lisesi’nde son sınıfa giden Abdullah Batçıoğlu, Ahmet Faruk Yıldırım, Melih Kavuk ve Nihat Babacan yerli araçlar üzerine araştırma yaptıkları sırada akıllarında müthiş bir fikir geldi. 4 genç kazalarda araçların çarpışmadaki riskini en aza indirmek için ön ve arka tamponlarda kullanılacak hava yastığı projesini geliştirdi. Gençlerin geliştirdiği buluş mevcut sistemlerden farklı ve daha kapsamlı. Kaza esnasında iki araç arasındaki veya araç ile cisim arasındaki basıncı azaltmak ve çarpan aracın cisme veya araca verdiği zararı azaltmak için ön ye arka tampona yerleştirilen hava yastığı mekanizması sayesinde ölüm ve yaralanmaları oranının azalacağını belirten gençler, bu buluşlarını ise hayata geçirmek için girişimci desteği bekliyor.
Buldukları buluş ile birlikte Malatya Teknopark’a başvuran 4 liseli genç, Doç. Dr. Tolga Depci tarafından yönlendirilerek kendilerine gerekli mühendislik desteği sağlandı. Öğrencilerin fikrinin geliştirilerek faydalı modele başvurmaları sağlanırken “Ön ve arka tampon için hava yastığı” isimli buluş Türk Patent Enstitüsü tarafından ‘Faydalı Model’ olarak koruma altına alındı.
Buluşları hakkında açıklamalarda bulunan öğrenciler adına konuşan 17 yaşındaki Abdullah Batçıoğlu, mekanizmalarının dört bölümden oluştuğunu ve bunların sırasıyla sensör, elektronik kart, gaz tüpü ve hava yastığından oluştuğunu söyledi. Batçıoğlu, hava yastıklarının araçlarda çarpışmanın kaçınılmaz olduğu anlarda sensörlerin devreye girerek elektronik karta haber yolladığını sonrasında ise kartın gaz tüpünü uyarması ile hava yastığının gazla dolarak çarpışma anında açıldığını söyledi. Hava yastıklarının çıkış yerlerinin özel olarak tasarlandığını ve plaka ile araca hiçbir zarar vermeden çalışabildiğini belirten Batçıoğlu, buldukları bu buluş ile kazalarda oluşabilecek hasarları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Bu buluşun maliyeti hakkında da bilgiler veren Batçıoğlu, normalde kullanılan hava yastığı sistemlerinin tek kullanımlık olduğunu ancak kendi buluşlarının ise yeniden kullanılabilir olması nedeniyle fazla bir maliyet gerektirmediğini kaydetti.
Dünyada benzer bazı buluşların olduğunu ancak kendilerinin bu buluşlardan daha farklı bir sistem geliştirdiklerini dile getiren Batçıoğlu, bu projenin dünyada bir ilk olan arka tamponda kullanma özelliğinin de bulunduğunu söyledi.
Hazırladıkları buluşa Türkiye'de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanındığı Faydalı Model patenti alan gençler şimdi kendilerine destek verecek bir girişimci bekliyorlar. Buluşlarının seri üretimine geçmesi durumunda ise Türkiye’de ve dünyada kazalarda yaşanan ölüm ve yaralanma oranlarının sıfıra ineceğini düşünen gençlerin tek umudu bir girişimcinin kendilerini desteklemesi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.