Tanıtım programına; İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, fakülte dekanları, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hanife Öztürk Erdin, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, rektörlük daire başkanları, OMÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Muhsin Oğul, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Tanıtım programı, liseli öğrencilerin sergilemiş oldukları keman performansı ile başladı. Ardından liseliler adına söz alan Samsun Anadolu Lisesi öğrencisi Denizcan Yurdusever, “Üniversiteyi yakından tanımayı, motivasyonumuzu üst düzeyde tutmayı amaçlayan bu projenin bizim için faydalı bir etkinlik olacağı düşüncesindeyim. Bizleri düşünerek hazırlanmış bu projede emeği geçen Samsun Valiliğine, OMÜ Rektörlüğüne, öğrencilere eğitim verecek tüm fakültelere, il ve ilçe müdürlüklerine şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Öğrenci Konseyi Başkanı Muhsin Oğul da Öğrenci Konseyi olarak bu proje dahilinde üzerilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirterek, liseli öğrencilerin bir sonraki eğitim hayatına nasıl hazırlanabilmeleri gerektiğini üniversitelilerden öğrenebileceği kanaatinde olduğunu söyledi. Konsey Başkanı Oğul sözlerinin devamında, “Aynı şekilde üniversiteli gençlerin de bu kapsamda liseli kardeşlerine ağabeylik ve ablalık yapacağına inancım sonsuzdur. Böylelikle üniversitemize gelen tüm kardeşlerimizin bundan sonraki yaşamlarında başarılı olmalarını temenni eder ve katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.
“Öğrencilerimiz bizzat yaşayarak karar verecek”
Proje tanımını yapmak üzere söz alan İlkadım İlçe Millî Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, bu proje çerçevesinde OMÜ’nün bilgi birikimi ve insan kaynağını kente ve özellikle de eğitim kurumlarına taşımak adına hangi alanlarda iş birliği yapılabilir düşüncesiyle hareket ettiklerine işaret etti. Numanoğlu proje konusunun içeriğine dair şöyle konuştu: “Projemiz; eğitimin önemli bir sorunu olan rehberlik ve özellikle üst öğrenim kurumları olan üniversitelere yerleştirmeyi göz önüne aldığımızda, öğrencilerimizin meslek seçiminde sadece bilgi yönünden değil de bizzat yaparak, yaşayarak, üniversite imkanlarını tanıyarak karar vermesini amaçlamakta. Projemizde öncelikle karar verme aşamasındaki 10. sınıf öğrencileri seçildi ve bugünden itibaren Öğrenci Konseyi’nin belirlediği mihmandar üniversiteli gençlerle birlikte derse girip üniversitenin her türlü sosyal, kültürel ve sportif olanaklarından faydalanacaklar.”
“Beş günlük birikim ve izlenim”
Davut Numanoğlu, öğrencilerin 5 günlük birikim ve izlenimlerini yapacakları sunumlarla kendi okullarına taşıyarak doğrudan ve birinci elden diğer öğrencilerle paylaşacakları bilgisini de vererek söz konusu projeyi 85 öğrenci ile uygulayacaklarını belirtti.
Proje kapsamında Diş Hekimliği, Eğitim, Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat, Mimarlık, Mühendislik, Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakültelerinde öğrencilerin eğitim ve izlenimlerine devam edeceğini dile getiren Numanoğlu, “Kısacası günümüz dünyasında meslek seçimi ve bireyin mutlu ve kaliteli bir yaşantı sürmesi adına ‘Üniversiteli Liseliler’ Projesi’nin çok büyük bir önem arz ettiğini düşünüyoruz. Uygulanması noktasında belki de bir ilk proje olarak hayat bulacak” şeklinde konuştu.
Samsun İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hanife Öztürk Erdin de Maarif Hareketi’ni başlatmalarındaki amaçları hakkında, “Bu hareketle kafaları, zihinleri biraz yormak, beyin fırtınası oluşturmak, eğitimdeki mevcut durumumuzu nasıl daha iyi seviyelere çıkarabiliriz diye çaba göstermek istiyoruz. Bilgi, bizim yitik malımız, onun için hep birlikte seferberlik halindeyiz. Umuyorum ki bu projenin çok güzel neticeleri olacak” ifadelerini kullandı.
“Gençlerimiz mayasının sağlamlığını 15 Temmuz’da gösterdi”
OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı ise “Önemli olan maya, onu sağlam tutmak gerekiyor” diyerek 15 Temmuz’da Türk gençliğinin göstermiş olduğu cesaret ve fedakarlığa atıfta bulundu. Doç. Dr. Kabadayı “15 Temmuz gecesi liseliler, üniversiteliler ve mezunlar kısaca hepimiz bir araya gelip meydanları doldurarak tankın, topun, tüfeğin önünde durarak bu vatana nasıl sahip çıktığımızı ve dolayısıyla mayamızın ne kadar sağlam olduğunu göstermiş olduk. Ben de liseli bir gencin babasıyım. 15 Temmuz gecesi gençliğin o vatan sevgisine bizzat şahit olunca geleceğe ve gençlere dair ümitlerim yeşerdi” şeklinde konuştu.
“Sizler bu proje ile ilk tohumu attınız”
Son günlerde Avrupalı ülkelerin Türk vatandaşlarına yönelik antidemokratik uygulamalarına da değinen Doç. Dr. Kabadayı devamında şunları söyledi: “Birçok şeyimizi bizden alabilirler ancak 6 asır boyunca dünyaya hükmetmiş bir neslin torunları olduğumuzu bizlere unutturamazlar. Ben sizlerde bunu görüyorum. Bundan dolayı sizleri üniversitemizde ağırlamaktan gurur duyuyorum. Maarif Hareketi’nin içinde bizzat bulunan biri olarak da şunu ifade etmek isterim ki, OMÜ, Maarif Hareketi’nin her zaman yanındadır ve yanında olmaya devam edecektir. Çünkü bu hareket Türkiye’nin önemli projelerinden birisidir. Bu bağlamda ‘Üniversiteli Liseliler’ Projesi’nin Tüm Türkiye’ye yayılacağına ve bütün üniversitelerde uygulanacağına inanıyorum. Sizler bunun ilk tohumunu attınız.”
“Böyle projelerle ülkemizi ileri taşımalıyız”
Son olarak söz alan İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz da proje ile ortaya çıkacak dayanışma neticesinde muhteşem bir sinerjinin doğacağına vurgu yaparak, “Omzumuzdaki yük ve sorumluluk büyük. Siz sevgili gençler, bu döneminizi daha çok çalışarak ideal gençliği göstermeniz gerekiyor. Bu toprakların altı, üstünden daha zengin. Yani bizler o mübarek ecdada layık olduğumuzu hep birlikte omuz omuza vererek ispat etmeliyiz. Reçete bizim cebimizde, sağda, solda alternatif bir seçenek yok. İşte bu tür projeler, samimi niyetler ve gayretlerle ülkemizi ileri taşımaya yönelik adımlar atmalıyız. Sokaklar kirli, sizin gibi pırıl pırıl gençlerin terleriyle o sokakları gelin hep birlikte yıkayalım” dedi.
Proje tanıtımı, toplu hatıra fotoğraflarının çekimiyle son buldu.
Üniversitesi liseliler projesi nedir?
“Üniversiteli Liseliler” Projesi; İlkadım ilçesinde faaliyet gösteren ortaöğretim okullarının 10. sınıf öğrencilerinin, OMÜ desteği ile üniversitede 5 gün boyunca bir üniversite öğrencisinin rehberliğinde derslere girmelerini ve kampüsteki sosyal, kültürel ve sportif imkanlardan yararlanmalarını amaçlıyor.
Liseli ve üniversiteliler el ele gönül gönüle
Yayınlanma:
Güncelleme:
Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Samsun Maarif Hareketi kapsamında ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) desteği ile hayata geçirilen “Üniversiteli Liseliler” Projesi’nin tanıtım programı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Eğitim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.