“Medya’nın rengi de kokusu da olmaz”

Samsun’da düzenlenen Anadolu Basın Birliği çalıştayında Yeşilırmak Gazeteciler Cemiyet Derneği Başkanı Erol Şeker, ilan dağıtımı ve medyanın tarafsızlığı konularında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Samsun’da ilk kez düzenlenen Anadolu Basın Birliği “Anadolu Basını çözüm yolunda” adlı çalıştayında, Yeşilırmak Gazeteciler Cemiyet Derneği Başkanı ve aynı zamanda Haber Expres gazetesi Yazı İşleri Müdürü Erol Şeker, medyanın tarafsız olması gerektiğini, doğruları yazdığı için birçok tehdit aldığını belirtti. Ayrıca, eski Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci’ye de tepki gösterdi.

“Medya bağımsız olmalı”

Siyasetçilerin medyanın üzerinden ellerini çekmesi gerektiğini vurgulayan Şeker, “Basın ilan kurumu konusunu herkes duvardan duvara vuruyor, herkes bir şeyler söylüyor. Ben gazeteciliğe başladığımda ilk önce Kaymakamlıklar ve Valiliklerden ilan alabiliyorduk. Eskiden maddiyattan güçsüz, siyaseten güçsüz gazeteciler ya da torpili olmayan, arkasında bir şekilde işini halleden adamlar yoksa hiçbir şekilde ilan alamıyordun. Valilik bunlara torpil geçiyordu. Başka bir sıkıntı da o ilan veren kurumlardan para almak işkenceydi. Kurumlar ‘bugün git yarın gel’ şeklinde hareket ediyordu ama basın ilan bize öyle bir anlatıldı ki yüzde 15’i alıyor diye öcü olarak tanıtıldı. Peki, kanun koyucular bugün 70 küsur lira yaptınız Basın İlan’ın kelimesini. Anadolu’daki gazetelerde hele hele medyanın bağımsız olmasının kaçınılmazlığı var. Medya’nın rengi olmaz, kokusu olmaz. Medya su gibi saf olması gerekir ama bizim medyamızda ne var? Bir gazete belediyenin ekibinden güzel para alıyor, öbür gazetenin milletvekili arkasında o finansmanını yapıyor,” ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti.

“Gazetem kapatıldı, hiç kimse yanıma gelmedi”

Çarşamba’da belediye tarafından bir süre gazetesi mühürlendiğini ve hiçbir meslektaşının yanına gelmediğini söyleyen Başkan Şeker, “Kendini Erol Şeker gibi, 2002’de kurduğu gazetede doğrulardan başka bir şey yazmayan, bu yüzden tehdit edilen, öldürülmeye kalkışılan, kurşunlanan ve en sonunda gazetesi mühürlenen bir gazeteciye, mühürlendiği zaman hiçbir meslektaşı gelip de orada destek çıkmayan bir gazeteciye kimse el atmıyor. Niye biliyor musunuz? Acıdır, belediyede benim meslektaşım bana dedi ki, ‘Ben 250 TL veririm, hiç kimse senin haberini yapmaz,’ dedi ve yapmadı. Şimdi size soruyorum, nerede bizim rengimiz, nerede bizim tarafsızlığımız? Yapılacaksa bu çalıştayın ana maddesi siyasetin, iş dünyasının, ne olursa olsun medyadan elini ayağını çekmesi lazım. Devlet ya da devleti teşkil edenler bu kanunu koyarken iyice düşünüp etüt etmeleri gerekiyor,” şeklinde konuştu.

Şeker’den Deveci’ye tepki

Eski Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci’ye tepki gösteren Şeker, “Cemil Deveci başkanım tanımaz beni, aslında çok iyi tanışırız ama hiç tanımaz. 5 yıl başkanlık yaptı, 5 sefer gittim bir defa görüşemedim. Sizin bazı basın danışmanlarınız, sözde meslektaşlarım, basıncılar vardı. Onlar beni sizinle görüştürmedi. Sizin döneminizdeki basın ekibiniz adamına göre reklam verdi. Burada işte İsmet bey biliyor, Yusuf bey biliyor, adamına göre para, adamına göre reklam, adamına göre haber. Bu ne siyaset ne de gazeteciliktir,” dedi.

O hangi cemiyet başkanı

Kendisine sorulmadan bir cemiyete üye yapıldığının altını çizen Başkan Şeker, “Samsun’da 3 cemiyet vardı, ikiye düştü. Bir cemiyet benim adımı sanımı alıyor, üye yapıyor kendi cemiyetine, benim haberim yok ve bunu devlet hiç sesini çıkarmıyor. Ben 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyetine üyeyim, başka bir cemiyete üye değilim. Aynı zatı muhterem, yani benim adımı sanımı alıp cemiyete üye yapan zatı muhterem, benim haberim olmadan cemiyet üyesine hakaret etmişim. Savunmamı alıp disipline veriyor, disiplinde beni attırıyor ve çıkıyor. Benim meslektaşım dediğim adam bana hakaret dolu yazı yazıyor. Ben bu memlekette gazetecilik yapmak istiyorum. Ben bu memlekette habercilik yapmak istiyorum,” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel