MEM'in İhalesi dert, taşıması dert

MEMin İhalesi dert, taşıması dert
Çarşamba Milli Eğitim Müdürlüğünü günlerdir haberlerimizden bir türlü düşüremiyoruz.

Özellikle taşıma,  yemek, servis ihaleleri derken şimdi de taşımacılıktan dert yananlar piyasaya çıktı. Konu hakkında Gazetemize ulaşan bir mektubu noktası virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz.

"Bu ihale yanlışlarla doludur"

“ Çocukların, onlarca km uzaklıktaki köylerde gezdirilerek, motivasyonları bozdurulamaz.”

Çarşamba’da 6 Ekim pazartesi günü Lise öğrencilerinin merkez okullarına taşınması ihalesi yapıldı. Hayırlı olsun diyoruz.  Ancak ihaledeki yanlışlar dolayısıyla sorumluların dikkatini çekmeyi de bir kamu görevi sayıyoruz. Bize göre bu ihale sistemi yanlıştır ve uygulanması eğitim öğretim yılı boyunca sorunlar çıkartacaktır.

Tespit edebildiğimiz yanlışları şöyle sıralayabiliriz:

1 – Öğrencinin ısrarla aynı okula gelen öğrencilerin aynı araçlara konulmak istenmesi doğru bir yaklaşım değildir. Bilindiği gibi her köyden, her okula muhtelif 9 sayılarda öğrenci gelmektedir. Bu özet olarak Çarşamba’da kaç tane okul varsa o kadar sayıda aracın her köye uğraması, ihalesini aldığı öğrenciyi ilgili okula getirmesi demektir.

Aynı zamanda bütün öğrenciler aracın kapasitesi doluncaya kadar sayıda köyleri araç içinde gezmesi sonucunu doğurmaktadır.

Örneğin; Ali Fuat Başgil Anadolu Lisesine her köyden 2 öğrencinin taşındığını düşünelim. O zaman öğrenciler en az 6-7 köyü dolaşarak okula gelmesi ve okuldan çıktıktan sonra da aynı köylere dağıtılması gerekmektedir. Bunun bizce 2 tane mahsuru vardır.

1. Araç fazla km. yaparak devletten fazla para almak zorunda bırakılmaktadır. Bu ise devlete mali yük getirmektedir.

2. Bizce en önemlisi öğrenciler uzun müddet araç içinde kalarak zamanlarını boşa harcamakta, yorulmakta ve motivasyonlarını kaybetmektedirler.

3. Aynı grup köylerinden yeteri kadar öğrenci bulunmazsa araç kapasitesinin altında öğrenci taşıyacağı için araç müsrifliği yaşanmaktadır.

Nitekim ihale şartnamesi incelendiğinde bazı yerlerde 28 öğrenciye 2 araç tahsis edildiği halde bazı yerlerde 17 öğrenciye 2  araç tahsis edildiği, hatta 5-6 kişiye bir aracın verildiği görülmektedir.

Biz ise bu ihalenin köy köy yapılmasının hem ekonomik yönden, hem de öğrencilerin zamanlarını yollarda harcayarak eğitim öğretime motivasyonlarının kaybolmamasını sağlanması sisteminin daha doğru olacağını düşünüyoruz.

Bu sistemin okul idarecilerinin taşıma yapan araçları kontrol edemeyeceği düşünmesinden hareketle uygulandığı söylenmektedir.

Bu konuda söyleyeceğimiz şudur:

Taşıma işinde hata yapan taşımacıların hataları birkaç kanaldan zaten hemen ortaya çıkar. Okuldaki yoklamalardan öğrenci ve veli şikayetlerinden bunun kontrolü yapılabilir.

Sadece bu denetlemenin ön plana çıkarılarak şehir içinde birkaç yüz metre giderek okullara öğrencilerin dağıtımı varken öğrencileri 10-15 km gereksiz gezdirmenin bir anlamı olmadığı düşüncesiyle bu konuda ilgili ve yetkililerin doğru sistem konusunda göreve çağırıyorum. Lütfen ihale dokümanlarını inceleyiniz. 

Okuyucumuzdan gelen mektup bu şekilde. İhalesi birleştirilerek yapılan taşıma ihalesinin daha sonra parçalanarak ihale edilmesinin ardından yaşanan sıkıntıyı yine bir taşıma şirketi elemanının mektubu ile net ortaya koyuyor. Çarşamba MEM'in ihalesini alan da, alamayanda dertli. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Samsun Valiliği, Milli Eğitim Bakanlığı sessiz. Bu kadar aleni sorunlar ve haberlerin suç duyurusu olarak işleme konulmaması ise daha vahim hal almaya devam ediyor. Bu sorunlara hiç bir yetkilinin müdahale etmemesi nedeni ile öğrenciler de adeta kaderine terk edilmiş durumda eğitime merhaba dedik. Ama bu eğitim sorun ve sıkıntılarla kör-topal çok gitmez...

HABER MERKEZİ

sayfa1.jpgsayfa2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber