Mevsimlik işçiler, fark edilmek istiyor!

Mevsimlik işçiler, fark edilmek istiyor!
Yaz aylarıyla birlikte doğu bölgelerinden Çarşamba ilçesine gelen mevsimlik işçiler, çalıştıkları süre boyunca karşılaştıkları sorunları dile getirerek, yetkililerin taleplerine karşılık vermelerini istiyorlar.

Özellikle doğu bölgesinden Çarşamba ilçesine yaz aylarında sebze ve fındık toplamak amacıyla gelen mevsimlik işçiler, Kızılot Mahallesi bölgesinde yoğunlaşmış durumdalar. Yaklaşan fındık hasadı öncesinde aileleriyle birlikte gelen mevsimlik işçiler, kısıtlı imkanlarla barınma ve zaruri ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını belirttiler.

1.jpg

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinden 18 yıldır Çarşamba ilçesi Kocakavak Mahallesine geldiklerini belirten Mehmet Yol, “Tarım bölgesi olduğu için buraya her yaz geliyoruz. Burada çadırlarda kalıyoruz. Konteynırlar bulunmuyor. Lavabolarımız yok. Mayıs ayında buraya Fasülye, Biber, Patlıcan gibi sebzeleri toplamaya geliyoruz. 1000 TL yevmiye alıyoruz. Fındıkta topluyoruz. Gördüğünüz gibi burada çadırlarda kendi imkanlarımızla kalıyoruz.” Dedi.

2.jpg

Yol, “Önceki akşam burada yağış vardı. Herkes kendi imkanlarıyla önlem aldı. Jandarma ya da AFAD buraya gelmediler. Hiç kimse gelmedi. Çok şükür kimsenin çadırını su basmadı. Diğer ihtiyaçlarımızı da kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Şuan burada 60-65 kişi var. Burada fındık mevsimini tamamladıktan sonra Sivas’a gidiyoruz. Tarım işçisi olarak bu şekilde çalışıyoruz. Düzenli bir alanda, bulunmak istiyoruz. Buralara lavabolar yapılmasını istiyoruz. Biz buraya çalışmaya geliyoruz, tatile gelmiyoruz. Buralara vali, milletvekili gelip bizim halimizi görseler daha mutlu oluruz. Yevmiyemizin az yada çok olduğunu söyleyenler oluyor. Bir ekmek 10 TL oldu. Çocuklarımızla birlikte buraya geliyoruz. Bizim buraya gelişimiz 20 bin TL’yi buluyor. Bizde geçinmek için bu mücadeleyi veriyoruz.” İfadelerini kullandı.

3.jpg

Önceye nazaran artık işlerinde bölgede bir nebze düşüş olduğunu belirten Mehmet Yol, “ Çarşamba bölgesinde ki fındık üreticileri artık fındık altına file sermeye başladılar. Bu sebeple genellikle Ordu bölgesine fındık toplamak için gidiliyor. Orada yevmiye 1000-1200 TL arası.” dedi.

Aileleriyle birlikte gelen çocuklar ise, yaz tatillerinde ailelerine yardımcı olmak amacıyla geldiklerini söylediler.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Kaynak:Emine Temiz Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Asayiş