MEVSİMSEL HASTALIKLARA DİKKAT!

MEVSİMSEL HASTALIKLARA DİKKAT!
Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi Çarşambalı vatandaşları mevsimsel hastalıklar ve kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığına karşı uyardı.

 

HABER-FOTO: Burak ÇALIŞKAN

Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Emel Gülümpınar Komutan mevsimsel hastalıklar ve kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Kış mevsiminin bitip baharın yaklaştığı Mart ve Nisan aylarında enfeksiyon hastalıklarının görülme riskinin arttığı ve mevsim değişikliği durumunda kişilerin beslenme alışkanlıklarının, hayat düzenlerinin değişmesi ile birlikte bağışıklık sisteminin de etkilenmesi sonucu hastalıklarda artış olabileceğini belirten Komutan, “bahar aylarında özellikle çocuklarda grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür. Kişiler öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, yaygın vücut ağrıları, halsizlik ve yorgunluk şikâyeti yaşayabilir. Polen alerjisi en sık görülen alerjik reaksiyonlardandır. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve astım hastası kişiler için bu alerjinin daha riskli olduğunu, bahar aylarında hava kirliliğinin dumanlı, sisli hava ve artan polenlerin bu gruptaki kişiler için tehlike oluşturuyor” dedi.

Isınan hava ile birlikte su ve gıda ile bulaşan bazı mikropların de etkisi ile ishaller ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Emel Gülümpınar Komutan kişisel temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini ellerin sık sık temiz su ve sabunla yıkanmasının hastalıkların bulaşmasını önleme de yardımcı olabileceğini söyledi.

Dr. Emel Gülümpınar Komutan, özellikle yaklaşan yaz aylarıyla birlikte bölgemiz için bir sağlık riski oluşturan ve keneler tarafından bulaştırılan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına da değinerek şunları söyledi; ”Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı insanlara keneler tarafından bulaştırılan bir hastalıktır. Hastalık kenenin insanı ısırmasından 3-14 gün sonra ortaya çıkar. Ateş, üşüme, titreme, kırıklık, yorgunluk, yaygın kas ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, Bulantı-kusma ve ishal gibi belirtiler gösterir. Eğer kene ısırmasından sonra bu belirtiler ortaya çıkarsa vatandaşlarımızın hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmak için hayvanlar ve insanların kanlarına vücut sıvılarına korunmasız temas etmemeliyiz. Kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durup bu gibi alanlara çıplak ya da kısa giysilerle gitmemeliyiz. Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine herhangi bir kimyasal madde(alkol, gaz yağı, kolonya) dökmemeli ve üzerine sigara bastırmamalıyız. Kene vücutta görülür görülmez eldiven ve bir cımbız yardımıyla hemen çıkarılmalıdır. Kene ısırmasından sonra 3 ila 14 gün kişi kendini gözlemeli ve bahsettiğimiz belirtiler görülürse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” diyerek açıklamalarına son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir