Mide-bağırsak rahatsızlığı olanlar dikkat!

Mide-bağırsak rahatsızlığı olanlar dikkat!
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Savaş Yürüker, Gastrointestinal sisteminin herkeste farklı çalıştığını söyledi

Gastrointestinal alanında uzman bir isim olan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Savaş Yürüker, ‘Gastrointestinal sistem herkeste farklı çalışır. Kişiliklerimiz gibi bağırsaklarımızda kişiden kişiye farklı çalışır. Diyet listeleri hep genellemelerden oluşur ve birbirinin aynıdır. Biliyoruz ki muz gibi bir meyve bile bazı insanda kabızlık, bazısında da ishal yapar. Bu durum hastalıkta hem doktoru, hem de hastayı tedavi seçenekleri açısından zora sokar’ dedi.

Mide şikayeti olan hastaların kesin olarak yasak olan gıda ‘süt’ olduğunu ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Savaş Yürüker; ‘Mide şikayeti olan hastalara kesin olarak yasak olan gıda “süt”tür. Süt içildiğinde özellikle gastrit ve ülseri olan kişilerde önce rahatlama olmaktadır ancak sütün sindirimi çok zor olduğu için sonrasında mide aşırı miktarda asit üreteceğinden şikayetler artacaktır. Süt dışında reflüsü olan hastalara yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınmasını önerilir. Yemek borusu ile midenin birleştiği alanda fonksiyonel bir kapak (sfinkter) vardır ve bu kapak yağlı ve şekerli gıdalar ile gevşer ve reflü artar. Et gibi protein içerikli gıdalar ile de bu kapak kapanır ve şikayetler azalır. Asitli içecekler, alkol, turşu, acı ve baharatlar mideye zararlı değildir.

mide-bagirsak-rahatsizligi-olanlar-dikkat!-001.jpg

 

Diyet uygulamalarında en sıkıntılı durum kabızlıkta yaşanmaktadır. Kabızlığın tedavisinde bol posalı-lifli gıda önerilir. Halk arasında kabızlık için sulu yemek yemek, ishal için katı yemek gibi yanlış bir uygulama vardır. Oysa kabızlıkta bol lifli-posalı gıda tüketmek önerilir. Çerez, baharat, sebze, meyve, hamur işleri, makarna, pilav ve ekmek lif açısından zengin gıdalardır. Özellikle bizim toplumumuzda ekmek çokça tüketildiği için lif kaynağıdır. Ancak anal bölge hastalığı olanlarda (hemoroid, makat çatlağı gibi) acı ve baharatların hastalığı artırdığı gibi bir inanç vardır ve bu hastaların şikayetleri genel diyet uygulamaları ile daha da artmaktadır. Kabızlık arttıkça mevcut hastalık daha da artmakta ve bu durum hastalar için kısır döngüdür. Kabızlığın tedavisi bu yüzden de tedavinin en önemli aşamasıdır.

Mide-bağırsak sistemi ile ilgili şikayetleri olan kişilerin, yediği gıdalara dikkat etmesi ve kendisine hangi gıdaların iyi geldiğini, hangi gıdaların rahatsızlık yarattığını gözlemlemesi gerekir. Hiçbir diyet uygulaması, kişinin kendi deneyimlerinin yerini tutamaz’ diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir