CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, “Plan ve Bütçe Komisyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2022 yılı bütçesi görüşmelerinde; Sayın Bakan 2022 yılı bütçe sunumunda T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bütçesini anlatırken verilerle Bakanlığın Sanayi ve Teknolojiye desteğinin yeterli olmadığını ortaya koyuyor. 2022 yılı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bütçesi 14 milyar821 milyon344TL olarak gözüküyor. Bu bütçe, genel bütçenin içerisinden %0,8 pay ayrılmış demektir.” dedi.
Zeybek, “KOSGEB ve kalkınma Ajanslarının destekleri ile KOBİ’lerin yeterli yatırım yapma şansı da yoktur. KOBİ’lere esnaf-sanatkarların yatırım ve finans desteklerinin TL’nin kur karşısında erimesiyle önceki yıllara göre desteklerin azaldığını gösteriyor. Bu yılkı bütçede, KOBİ’lerden hiç bahsetmiyorsunuz, bunun nedeni nedir? Sanayi ve teknolojinin gelişmesi için ARGE ve İNAVASYON çalışmaları çok önemlidir. Dünya devletlerinin ortalama milli hasıla gelirlerinin yüzde 2 kadarını, ABD %2,6 -2,8 aralığında, Güney Kore ve İsrail %4 oranlarında milli hasıla gelirlerinden pay ayırmaktadırlar ama Türkiye’mizde şu anki anlatımlara göre Bakanlığınızın bütçesinde ayrılan pay yüzde 1 oranındadır. Türkiye’nin ARGE çalışmalarına %1 destekler ayrılıyor sözleri Bakanlığınız 2022 yılı genel bütçesinden %0,8 oranında pay ayrılması ve sizin gerçekleri doğru anlatmadığınızı gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Zeybek, “2021 yılında KOSGEB’ler aracılığıyla 61 bini aşkın işletmeye 1 milyar 740 milyon kaynak verildiğini söylediniz. Bir KOBİ sizin anlatımınıza göre; her işletme 28 bin 520 TL destek almış demektir. Buda KOBİ’lere ne ölçüde destekçi olduğunuzu gösteriyor. Ara mal hizmetleri ile Sanayi mal üretimi, ihracatımızı teknolojik değerleri olmayan ara üretim, ucuz işgücüyle emperyalist dünyada hamallık demektir. 2021 yılında, 2300 ‘ü aşkın firmaya 3 binden fazla ARGE projesine 660 milyon liraya yakın destek verildiğini söylediniz. Proje başı 220 bin lira olarak gözüküyor, demek ki sizin en büyük desteğiniz ortalama 220 bin TL demektir. Özel sektör öncülüğünde, Ar-Ge harcamalarının 55 milyar TL olduğunu ifade ettiniz, Bakanlığınızın Ar-Ge bütçesi ve Ar-Ge çalışmalarına desteği ne kadardır?” ifadelerini kullandı.
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “327 OSB’ye 2021 yılında 11 milyar TL Kredi sağlatmışsınız, bankalardan ve farklı kaynaklardan, nasıl kullandırıldığını bilmiyoruz. Yüzde 25 faiz oranlarında bankaların kredi kullandırması çok yüksektir. Düşük faiz oranları ile Sanayicinin kredi kullanmasında Bakanlığınızın öncü olmasını bekliyoruz, üretim ve istihdamı artırmanın başka yolu da yoktur.”dedi.
TOHUM ÜRETİMİNE GEREKLİ ÖNEM VERİLMELİDİR
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;” Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının tohum üretimi için girişim ve çalışmalarının takibini yapıyoruz. Ülkemizde bir ton patates fiyatı 2.000 TL, dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığımız bir ton anaç tohumluk patatesin fiyatı ise 1.300 ile 1.800 Euro arasında değişiyor. Aradaki fiyat farkını karşılaştırdığımızda; Tohum üretiminin önemi daha iyi anlaşılıyor. Bütün ürünlerin tohumlarının üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak ve üreticiyi korumak için Bakanlığınızın gerekli destekleri sağlayarak yerli tohum üretiminde gerekli tedbirleri almalıdır. Yerli tohum üretimi önemli bir zorunluluktur.”
LADİK NEDEN KALKINMADA ÜÇÜNCÜ BÖLGEDE
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;” Kalkınmada öncelikli bölgeler sıralamasında Samsun’ un iç bölgelerinde kalan Vezirköprü, Havza, Kavak, Asarcık ilçelerinin desteklerden faydalanması için yapılan düzenlemeyi önemsiyoruz, fakat aynı bölge içerisinde bulunan Lâdik ilçemizin de aynı grupta değerlendirilmesini; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından bekliyoruz. “Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.