2011 yılından itibaren Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Kalkınma Programı, İsveç Büyükelçiliği ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından 12 ilde ortaklaşa yürütülen Kadın Dostu Kentler Programı’nın uygulandığı illerden biri olan Samsun’da ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı Revize Çalıştayı’ yapıldı. Bu zamana kadar gelinen noktayı değerlendirmek ve yeni çalışmaların başlatılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen çalıştay ile yerel yönetimlerin planlama ve programlama süreçlerine toplumsal cinsiyet eşitliği prensibini yerleştirme ve bu sürece paralel olarak yerel yönetimler ile kadın örgütlerinin güçlendirilmesi ve aralarındaki işbirliği fırsatlarının arttırılması amaçlanan revize çalıştayı gerçekleştirildi.
“DAHA GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ”
Kadın Dostu Kentler Programı’nın Yerel Eşitlik Eylem Planı Revize Çalıştayı konusu hakkında da konuşan Vali İbrahim Şahin, “Bu çalıştayda eğitim, sağlık, cinsiyet eşitliği, kadınların aktif siyasete katılması ve kadınların yönetimlerde bulunması gibi çalışmalar yapılmıştı. Bugün yaptığımız aslında bir revize çalışması. Burada alınan kararlar belki de eylem plana dökülecek. Hanımefendilerin görüşlerini aldığımızda keyfimize ve hoşumuza gidiyor. Çünkü kadınlar daha katılımcı ve bilgileri daha rafine. Biz buradan hareketle oradan alınan kararları uyguluyoruz. Samsun diğer illerle kıyasladığımızda bu çalışmayı daha etkin yürütüyor. Burada alınan kararların altının doldurulması sonrasında bizlerin Samsun ölçeğinde daha güzel işler yapacağımızı vurgulamak istiyorum. Burada bahsedilmeyen ama mutlaka kadın dostu kentler kavramının altına sığabilecek her konuda sizin önerilerine ihtiyacımız var. Bunlar yapılırsa biz kararların uygulanması noktasında daha emin adımlarla gideceğiz” dedi.
“MÜLTECİ MİSAFİRLERİ ŞEHİRDE KALDIKLARI SÜRECE KORUMAMIZ GEREKİYOR”
Çalıştayda mülteci sorununa değinen Vali Şahin, "Bu kadar bayanı bir arada görmüşken bir konuyu paylaşmak istiyorum. Soğuk havalar geliyor. Samsun’a daha önceden Irak’tan, Suriye’den misafir olarak gelmiş olan, henüz burada yaşayan ama kalıp kalmayacakları belli olmayan misafirlerimiz var. Misafir bir ailenin çocuğu geçen yıl bir rahatsızlık geçirdi. Ciddi anlamda üşümüştü. Bu tarz olumsuzlukları bu yıl yaşamamak adına sizi daha duyarlı olmaya davet diyorum. Bizler yoğunluğumuz dolayısıyla bazen atlayabiliyoruz ya da haberimiz olmuyor. O misafirleri en azından ilimizde kaldıkları sürece olumsuzluklardan korumamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
“6 YILDA 100 MİLYON LİRA’DAN FAZA HİBE VERDİK”
Kadınların toplumdaki sorunlarının çözülmesi adına birçok proje başlattıklarını belirten OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, “Bu revizyon çalıştayında alınan neticeler umarım bizim bu konuda katkı almamızı sağlar. Önemli veriler ve katkıları içerir. 100’e yakın STK’yı buraya davet ettik. Son 3 yılda toplumsal cinsiyet eşitliği ve yerelde kadın meselesin gündemde tutulması konusunda ciddi mesafeler alındı. OKA Amasya, Samsun, Çorum, Tokat yöresinde çalışmalarını sürdürüyor. 2009 yılından itibaren bu gölgede 500’e yakın proje uyguladık. 4 ilde yaklaşık 40 uzman personel ile çalışıyoruz. 6 yıl içerisinde 500 projeye 100 milyondan fazla hibe verdik” diye konuştu.
Çalıştayda Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Program Koordinatörü Meltem Ağduk ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı İsveç Büyükelçiliği Müsteşarı Tomas Bergenholtz da kadınları toplum üzerindeki yerleri hakkında bir konuşma yaptı.
Çalıştay, toplantıya katılanların gruplara ayrılarak Kadın ve Eğitim, Kadın ve Sağlık, Kadın ve Ekonomik Hayata Katılım, Kadına Yönelik Şiddet, Kadın ve Karar Alma Mekanizmalarına Katılımı Kadın ve Kentsel Hizmetler konulu çalıştaylara katılması ile son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.