Aralık ayından beri Türkiye’nin yaşadığı siber saldırıları değerlendiren bir bilişim uzmanı, “Siber savaş, bir devletin başka bir devletin bilgisayar sistemlerine veya ağlarına hasar vermek ya da kesinti oluşturmak üzere gerçekleştirilen sızma faaliyetleridir. Bu kimi zaman ülkelerin gizli servisleri tarafından organize edilebilir ve karşı saldırı tekniği olarak kullanılabilmektedir” dedi.
Siber saldırının sonuçlarının yapılan saldırının çeşidine göre değişebildiğini ifade eden bilişim uzmanı, “Hava kontrol sisteminin kaybedilmesi sonucu uçaklar havada çarpışabilir. Uydu sistemlerinin ele geçirilmesi uyduların düşmesine ya da yörüngeden çıkmasına sebep olur. Nükleer tesislerde, petrol ve doğalgaz hatlarında sorun çıkabilir. Elektronik bankacılık durursa bankalardan ve ATM'lerden para çekilemez. Elektrik dağıtım şebekesine yapılan olası bir saldırı durumunda elektrikle çalışan hiçbir alet kullanılamaz. Metro, tren hatları ve trafik ışıklarının arızalanması büyük kazalara yol açabilir” diye konuştu.
NOEL TATİLİNDE YOĞUNLAŞTI
Türkiye’nin 14 Aralık’tan bu yana mücadele ettiği siber saldırıların Noel tatilinde yoğunlaştığına dikkat çeken bilişim uzmanı, “Noel tatiline çıkanların bilgisayarları zombi olarak kullanıldı. Hangi ülkenin olduğunu söylemek çok güç. Birden fazla ülke bu aktivistlerle anlaşma yapabilir, destekleyebilir. Neden-sonuç ilişkisine bağlamak gerekirse saldırıların ülkeleri ekonomik, idari ve itibarına yönelik zarara uğratmak amacıyla yapıldığını söyleyebiliriz. Kimi zamansa siyasal sebepler bunun arkasında yer alabilir” dedi.
“KURULUŞLAR SIK SIK BİR SIZMA TESTİ YAPTIRMALI”
Türkiye’ye yönelik yapılan bu saldırılarda ilk hedefin ‘TR’ alan adı yöneticisi ODTÜ tarafından işletilen NIC.TR üzerine olduğunu anlatan bilişim uzmanı, “Buraya yapılacak bir saldırı ile tüm internetin trafiğini yavaşlatmak istediler. Ülkemizde bununla ilgili çeşitli önlemler alınıyor, alınmaya devam ediliyor. Bir sistemde defansif yani savunma anlamında yer almak saldırmaktan daha güçtür. Karşınızda bir tabur askerden daha fazlası bulunuyor. Dolayısıyla dağınık şekilde yapılan bu saldırıları engellemek çok güç. Ancak saldırı tekniklerini bilmeden savunma anlamında fiziksel cihazlara güvenmekte yanlış bir yoldur. Bunların yanı sıra ilgili kuruluşların sık sık bir sızma testi yaptırmaları, var olan zaafiyetlerin zamanında tespitini sağlayıp zaafiyeti gidermeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.
“NOEL TATİLİNDE BİLGİSAYARLAR ZOMBİ OLARAK KULLANILDI”
Yayınlanma:
Güncelleme:
Türkiye’nin maruz kaldığı siber saldırıların Noel tatilinde yoğunlaştığını ifade eden bilişim uzmanları, Noel tatiline çıkan kişilerin bilgisayarlarının saldırılarda zombi olarak kullanıldığını söyledi.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.