O madenin işletme müdürü: "Sebebini ben de bilmiyorum"

O madenin işletme müdürü: Sebebini ben de bilmiyorum
Soma’daki maden faciasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan işletme müdürü Akın Çelik’in mahkemede verdiği ifadede, “Sebebini ben de bilmiyorum. Bilirkişi raporlarıyla gerçek ortaya çıkacaktır" dedi.

Soma’daki maden faciasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan işletme müdürü Akın Çelik’in mahkemede verdiği ifadede, “Sebebini ben de bilmiyorum. Bilirkişi raporlarıyla gerçek ortaya çıkacaktır. Çalıştığım süre boyunca söz konusu maden ocağında herhangi bir anormallik görmedim” dediği öğrenildi.

Soma faciasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan 5 kişinin mahkemede verdikleri ifadeler ortaya çıktı. Tutuklu yargılananlardan İşletme Müdürü Akın Çelik’in, psikolojik olarak kötü durumda olduğunu bu süreçte ifade veremeyeceğini belirterek, “Maden içerisindeki gaz değişimine ilişkin ölçümleri yapan sensörler ve bu sensörlerin ölçümlerini takip eden görevliler bulunmaktadır. Herhangi bir gaz değişimi olduğunda bu hususta görevli personele bilgi verilmektedir. Bu durum görevli personelce değerlendirilir ve yapılması gereken işlem yapılır. Kaza sırasında madene girerek işçilerin kurtarılması çalışmasına bizzat katıldım. Bu nedenle ölüm tehlikesi geçirdim. Şu anda psikolojik olarak da ifade verecek durumda değilim. Olayda herhangi bir kusurum olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca müdürü olduğum işletme sürekli olarak hem özel hem de kamu denetçileri tarafından denetlenmektedir. İş sağlığı güvenliği sistemi işletmemizde mevcuttur. Herhangi bir eksiklik bulunmamıştır. Olayın neden kaynaklandığını biz de tespit edemedik” dediği öğrenildi.

Kömür kızışmasının doğal bir olay olduğunu ve kendiliğinden gerçekleştiğini belirten Çelik, “Sebebini ben de bilmiyorum. Bilirkişi raporlarıyla gerçek ortaya çıkacaktır. Çalıştığım süre boyunca söz konusu maden ocağında herhangi bir anormallik görmedim. Görseydim de, özellikle olay günü hiç kimseyi ocağa sokmazdım. Bizzat onları kurtarmak için kendim girdim. Üzerime düşen her türlü tertibatı aldığım gibi birçok insanın da sağ olarak kurtarılmalarına yardımcı oldum. S panosunun yukarısında 340 doğrusu diye tabir ettiğimiz yerüstüne bağlantı ocak içinden hariç ve temiz havanın olduğu yer üstüne 300 metre sonra çıkabilecek bir kaçış yolumuz mevcuttur. Bu yaşam odasından daha öncelikli ve faydalı bir yerdir” dedi.

Soruşturma kapsamında tutuklanan Emniyet Vardiya Uzmanı Yalçın Erdoğan’ın ise ifadesinde, “Görevim gereği vardiya sırasında ocak içerisindeki gaz oranını tespit ediyorum. Bu olaydan önce daha önce de ocak içerisinde görevim gereği yapmış olduğum gaz ölçümlerinde olması gerekenden farklı bir gaz oranı ölçmedim” dediği öğrenildi.

Şüphelilerden teknik nezaretçi Ertan Ersoy da ifadesinde, “Madende ortaya çıkan fiziki aksaklıkları tutanak halinde işledim. Söz konusu gaz ölçümleri benim sorumluluğumda değildi. Madendeki gaz ölçüm sensörlerinin olması gerekenden yüksek ölçüm yaptığında bu durumdan sorumlu olan ekip iş sağlığı güvenliği ekibidir. Benim gaz ölçümüne ilişkin herhangi bir sorumluluğum yoktur” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel