ODA BAŞKANLARI SORUYOR; ‘ÜRETİCİ NEDEN SAHİPSİZ?’

ODA BAŞKANLARI SORUYOR; ‘ÜRETİCİ NEDEN SAHİPSİZ?’
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ve Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, ortak basın açıklaması düzenlediler.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ve Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, kahverengi kokarca zararlısının fındık başta olmak üzere tarıma verdiği zararlar üzerine basın açıklaması yaparak sorunlarını dile getirdiler.

Kahverengi Kokarca böceğinin fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine verdiği zarar üreticileri zor durumda bırakıyor. TMO tarafından 130 TL olarak açıklanan fındık fiyatlarının 45 gün içerisinde verilecek olması, tüccarların fındığı 100-110 TL arasında alması ve kokarca zararlısının verdiği zarar sonrası çürüyen fındığa 30-35 TL arasında fiyat vermesi üreticileri isyan etme noktasına getirdi. Üreticiler bağlı oldukları Ziraat Odalarına başvurarak sorunlarının çözülmesini, çürük fındıkların TMO tarafından alınmasını ve Ziraat Bankasına olan borçlarının ertelenmesi için gereken adımların atılmasını istiyor. Bunun üzerine Çarşamba başta olmak üzere Terme ve Salıpazarı Ziraat Odası Başkanları Çarşamba Ziraat Odasında bir araya gelerek basın açıklaması yaparak, üreticilerin sorunlarını dile getirdi.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı toplantı salonunda yapılan basın açıklamasında konuşan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir; “Kokarca 2017 yılında Gürcistan’dan girdiği zaman katı önlemler alınması gerektiğini söylediğimiz halde fazla duyarlı olunmadı. Bugün geldiğimiz noktada Trabzon, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun’da yoğun bir şekilde kokarca görünmektedir. Tüm ürünlerimizi tehdit etmektedir. Sadece fındıkta değil, mısır, kivi ve sebzelere de zarar vermekte. Zaten bu sene sebze para etmediği için çiftçilerimiz büyük bir sorun yaşamakta. Bizim bu konu ile ilgili Samsun Valimiz katı önlemler alınması için bizleri de uyardılar. Belediyelerimiz, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ile personelleri, Ticaret Borsası, Muhtarlarımız, Sivil toplum kuruluşlarının tamamı ve esnaflarımız başta olmak üzere herkesin elini taşın altına koymasını istiyoruz. Üreticilerimiz önümüzde ki kış döneminde kokarca böceğinin evlere sığınma yeri olarak geleceğe için ilaçlamalarını yapmaları gerekiyor” dedi

ÇİFTÇİ NEDEN SAHİPSİZ

Kahverengi Kokarca zararlısının Termeli üreticilere büyük zararlar verdiğini söyleyen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün; “Fındıkta yüzde altmışa varan zarar var. Üreticimiz bitmiş durumda. Bu zamana kadar iktidar partisinden hiçbir vekil gelip derdimizi dinlemedi. Ziraat Odalarını hiçbir toplantıya davet etmiyorlar. Aldığım duyumlara göre bugün Valilikte bir toplantı yapıldı. Borsa başkanları çağrılıyor ama Ziraat Odaları çağrılmıyor. Bunun sebebi nedir. Çiftçimiz fındığı kaybetti. Mısırını kaybediyor, soyayı kaybetmek üzere. Yani tarım ovası şuanda bitmek üzere. Kime seslenelim, kimden çare arayalım. Çiftçi neden sahipsiz. Çiftçimiz fındığını sokağa döküyor. İktidar partisinin vekilleri gizli gizli belediyelere geliyorlar. Ama Ziraat Odalarına gelip derdimizi sormuyorlar. TMO çiftçiden 40 randımanın aşağısında çürük fındığı bir fiyat belirleyip almak zorunda. Almalı değil, almak zorunda diyorum. Bunun yanı sıra üreticilerin Ziraat Bankalarına olan borçlarının ertelenmesini istiyoruz. Eğer üretici isyan etmeye başlarsa kimse durduramaz.Yetkililer sesimize kulak versin, bizi duysun” dedi

‘ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA’

Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy ise ; “Maalesef kahve rengi kokarca bölgemizin tamamında etkili. Tüccar arkadaşlarımız ile yaptığımız görüşmeler de, kendilerine gelen fındıkların randımanının 40’ın altında olduğunu söylediler. Çiftçimiz mutsuz. Bunun haricinde tüccarda fındık fiyatları 110 TL olduğu söyleniyor.Bunun sebebinin de bana göre TMO’nun fındık alımında ödemeleri 45 gün içerisinde yapacak olması. TMO bunu bir an önce revize ederek ödemeleri 10 gün içinde yapacağız diyerek açıklamalı.Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık bölgemizde yaklaşık 92 bin ton fındık bekleniyor. Zannediyorum ki bunun yüzde kırkı kokarca zararlısından dolayı kayıp olacak. Çiftçi zor durumda. Belli borçları var, fındığını toplatıyor, işçi parası ödeyecek. Dolayısıyla Başkanlarımızın da dediği gibi çiftçilerin Ziraat Bankalarına olan borçları ertelenmeli” diyerek konuştu.

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yerel Haber