OMÜ ‘BİYOMETRİK DOĞRULAMA’YA GEÇTİ…

OMÜ ‘BİYOMETRİK DOĞRULAMA’YA GEÇTİ…
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi bulunan 38 poliklinikte ‘biyometrik kimlik doğrulama’ sistemine geçildi.

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından 20 pilot ilde özel hastanelerde uygulanmaya başlanan ‘biyometrik kimlik doğrulama’ sistemi Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayata geçti. Sistem ile vatandaşların hızlı, güvenli sağlık hizmeti alması ve yaşanan usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni sistemle birlikte aralık ayı itibariyle avuç izi olmayan hastalar polikliniklerde tedavi olamayacak.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde sağlık hizmeti sunan 38 poliklinik de ‘biyometrik kimlik doğrulama’ sisteminin çalışmaya başladığını söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mustafa Bekir Selçuk, “Sistemin amacı hastaların hastaneye gelmeden ve başka kişiler üzerinden işlem yapılmasını engelleme amacındadır. Bu sistem Ankara Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binasında yer alan MEDULA sistemine bağlıdır. Sistem kişinin TC kimlik numarası ile çalışmakta olup, bu ‘biyometrik kimlik doğrulama sistemine kişi, ilk önce kayıt yapılarak dahil olmaktadır. İlk kayıt işlemi kişinin TC numarası cihaza girilerek 3 defa sağ, 3 defa sol el avuç içi okutularak yapılmaktadır. Diğer günlerde herhangi bir hastaneye başvurduğunda sadece TC kimlik veya 1 kere avucunu okutmak kaydıyla işlemleri yapılabilmektedir. Bu sistem şuan ilk olarak hastanelerde başlanmıştır. Daha sonraki aşamalarda eğitim - emniyet ve birçok alanda kullanılmaya başlanacaktır” dedi.

Biyometrik kimlik doğrulama siteminde 2 çeşit cihaz bulunduğunu ifade eden Prof.Dr. Mustafa Bekir Selçuk, “1 tanesi parmak damar okuma sistemi, diğeri ise avuç içi damar okuma sistemidir. Tüm Türkiye’de çoğunluk olarak avuç içi damar okuma sistemi tercih edilmiştir. Samsun ilinde de tüm özel hastaneler avuç içi damar okuma sisteminin tercih ettikleri için aynı sistemi biz de tercih ettik. Tercih sebeplerinde bir tanesi de daha özel hastanelerin bu cihazla hastaların ilk kayıtlarını yapmış olmalarıdır. 38 polikliniğimizde günlük ortalama 2 bin -2 bin 500 avuç içi damar okuma işlemi yapılmaktadır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Eğitim